Koirallamme oli ripuli ja se oli tehnyt tarpeensa uudelle villamatollemme.

Koirallamme oli ripuli ja se oli tehnyt tarpeensa uudelle villamatollemme.

Koirallamme oli ripuli ja se oli tehnyt tarpeensa uudelle villamatollemme. Matto on luonnonvalkoinen, lenkkinukkainen. Pesuohjeessa ei sallita vesipesua. Voiko tahraa ja/tai hajua saada itse pois vai onko matto vain kiikutettava pesulaan? Näin joulun pyhinä kun pesulat eivät ole auki eikä viitsiis pitää tahraa matossa paria päivää..

Vastaus

Myöskään iGS:n vastauspalvelu ei toimi joulun pyhinä. Ahkerat vastaajat ovat silloin itsekin syömässä kinkkua tai viettämässä muulla tavoin jouluvapaata. Kysy mitä vain -palveluun saapuneisiin kysymyksiin vastataan Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteiden aukioloaikojen puitteissa. iGS:n tiimin muodostavat kysymyksiin muun työnsä ohessa vastaavat kirjaston työntekijät. Vastauksen toimitusaika on korkeintaan kaksi viikkoa.

Matto on ehkä jo ehditty viedä pesulaan, mutta tässä silti joitain vinkkejä tahranpoistoon kotikonstein.

Mainiossa oppaassa Friedman, Virginia: Tahrat : esiintyminen ja poisto (WSOY 2003) kerrotaan, että kuivuneen ulostetahran poiston voi aloittaa raaputtamalla irtoava lika tylsällä veitsellä. Jos tahra on tuore, kehotetaan tekstiiliä liottamaan kylmässä vedessä. Jos tahra ei irtoa, sitä voi hieroa nestemäisellä entsyymipitoisella pesuaineella. Mikäli tahra ei edelleenkään irtoa, sen voi antaa olla pesuaineliuoksessa puolenkin tunnin ajan. Kohta huuhdellaan huolellisesti. Kirja löytyy HelMet-kirjastoista http://www.helmet.fi Kirjan ohjeet on kuitenkin kirjoitettu lähinnä vaatteissa olevien tahrojen poistoa ajatellen, ja siksi tahran poisto vesipesua sietämättömästä villamatosta edellä kuvatulla tavalla liotellen on tietysti riskaabelia.

Vastaaja on kuitenkin itse joutunut samankaltaisessa tilanteessa poistamaan hankalan tahran matosta, jolle ei suositella vesipesua. Tuolloin meneteltiin niin, että astianpesuaine vaahdotettiin ensin vähän veden avulla kovaksi vaahdoksi ja taputeltiin ja harjattiin varoen mattoon. Tämän jälkeen vaahto pyyhittiin pois kostealla sienellä. Sieneen imeytynyt likainen vaahto huuhdeltiin aina välillä pois. Vaikka menettely poisti tahran eikä aiheuttanut matolle ongelmia, iGS ei kuitenkaan voi taata, että se varmasti sopii myös teidän matollenne.

Samankaltaisen ohjeen ulostetahran poistoon matosta tarjoaa myös tämä sivusto:
http://www.howtocleananything.com/tipdetails.asp?tid=450

Ohjeessa siis kehotetaan poistamaan ulostetahra mahdollisimman tuoreeltaan. Kaikki mattoon imeytymätön aines toimitetaan ensin pois levittämättä sitä lisää matolle. Ohjeessa neuvotaan sekoittamaan ½ teelusikallista astianpesuainetta tai hienopesuainetta kupilliseen lämmintä vettä. Tahraa taputellaan seoksella. Hieromista on vältettävä, koska se saattaa vahingoittaa maton materiaalia. Toistetaan tarvittaessa. Seos ja irronnut lika imeytetään pyyhkeeseen. Kun tahra on kokonaan lähtenyt, kohta huuhdotaan kylmällä vedellä ja kuivataan pyyhkeeseen. Toistetaan tarvittaessa. Jos tahra näkyy vielä maton kuivuttuakin, sekoitetaan yksi osa valkoista viinietikkaa kahteen osaan vettä ja pyyhitään tahraa sillä. Viimeistä toimenpidettä ei saa toistaa.

Samankaltaisia ohjeita annetaan myös tällä sivulla:
http://www.woolfurnishings.com/inforoom/stainremoval/infostain2.html#rem...

Nämä ovat iGS-toimituksen ehdotukset ulostetahran poistoon. Paras ratkaisu on tietysti viedä matto tahranpoiston asiantuntijalle pesulaan, sillä iGS ei voi mennä takuuseen sen paremmin edellä kuvattujen ohjeiden tehokkuudesta kuin niiden sopivuudestakaan matollenne.

Kommentit (0)

Vastauksesi