Koillisväylää kun käyttää tulee matkaa Pietari-Vladivostok 14000km. Paljonko matka lyhenisi, jos Perämereltä olisi yhteys Murmanskiin?

Koillisväylää kun käyttää tulee matkaa Pietari-Vladivostok 14000km. Paljonko matka lyhenisi, jos Perämereltä olisi yhteys Murmanskiin?

Onko suunnitteilla tällaista yhteyttä Suomen läpi. Voisi kuullostaa melko rahakkaalta.. ajatellen muidenkin maiden sitä käyttävän Pääseekö junalla suomesta Vladivostokkiin, mitähän matka kestää?
Paljonko Suomen päälaelta, eli lyhin matka on Pohjoisnavalle?
Missä kohtaa magneettinen pohjoisnapa on tällä hetkellä?
Paljonko on matkaa Usan ja Venäjän välillä .. oliskohan Beringinmerellä, - sinne on joskus suunniteltu siltaa, onko asia edennyt edes mihinkään.

tuli monta kysymystä, kiitos vastauksista

Vastaus
07.12.201916:16
77674
11

Tarkoitatko laivayhteyttä Perämereltä Muurmanskiin? Se on taloudellisesti mahdoton toteuttaa, satoja kilometrejä kanavaa maksaisi aivan liian paljon tullakseen koskaan kannattavaksi. Sen sijaan Laatokan ja Äänisen kautta menee jo nyt Vienanmeren-Itämeren kanava, tosin sen syvyys on vain 3.5m, joten sitä voivat käyttää vain pienet alukset, ei valtamerilaivat. Tämä kanava olisi huomattavasti halvempi syventää ja leventää kuin kokonaan uusi kanava perämereltä, mutta sitäkään ei ole nähty taloudellisesti kannattavaksi. Tämä kanava lyhentää koillisväylää Pietarista katsoen 4000km:llä.

Jos tarkoitat junayhteyttä Kemi-Jäämeri, niin sitähän on suunniteltu vuosikymmeniä. Murmanskia paremmaksi toiseksi pääksi on ajateltu Kirkkoniemeä (tai Tromssaa), mutta Murmansk olisi myös mahdollinen. Rahoitus tältä hankkeelta puuttuu. Tämäkin tietysti lyhentäisi  Koillisväyläreittiä, mutta lisäkuluna (jos rahti tulisi/jatkaisi laivalla) tulisi rahdin purku/lastaus satamissa ja junakuljetus, joten lähinnä kyseeseen tulisi junalla Kemiin/Kemistä tuleva rahti, mahdollisesti tulevan Helsinki-Tallinna-tunnelin kautta Baltian läpi Eurooppaan.

Kyllä Suomesta pääsee Vladivostokiin junalla, ns. Trans-Siperian rataa pitkin. 8.5 tuntia Helsinki-Moskova + 6.5 vuorokautta Moskova-Vladivostok.

Utsjoki-Pohjoisnapa 2243km

Magneettinen pohjoisnapa on pisteessä 86°P, 166°L Pohjoisella jäämerellä, katso linkistä kartta.

Beringinsalmi on 85-86km leveä kapeimmalta kohdaltaan. Salmen keskellä olevat Diomede-saaret ovat 4km etäisyydellä toisistaan ja toinen kuuluu USAlle ja toinen Venäjälle. Siltasuunnitelmia ei ole.

Laitahan seuraavalla kerralla kysymykset erikseen, kuten tämän sivuston säännöt sanovat.

Kommentit (0)

Vastauksesi