Kivikaudesta Kotikatuun?

Kivikaudesta Kotikatuun?

Oletetaan, että jonkinlaisen katastrofin seurauksena maapallolta häviäisi kaikki ihmisen tekemä: rakennukset, tiet, sähkö, haarukat, suurennuslasit, tietokoneet, kirjat jne. Edelleen oletetaan, että ihmiset jäisivät jäljelle tietotaitoineen. Jos koko ihmiskunta käyttäisi kaiken tarmonsa, kuinka pian voisimme jälleen katsoa televisiosta Kotikatua? Katsominen edellyttäisi, että on rakennettu tehdas, joka tuottaa televisioita, antenneja, televisiokameroita, pukuja näyttelijöille, huonekaluja. Pitäisi olla työkaluja, sähkövoimaloita, sähköverkko, TV -lähetystoiminta jne. Vuosi, kymmenen, sata vai tuhat?

2 vastausta
17.04.201523:10
8601
51

Nykyihmisen tietotaito on pitkälti tietoa ja taitoa toimia tässä tuhansien vuosien kehityksen seurauksena saavutetussa toimintaympäristössä. Kivikauden toimintaympäristössä tarvittavaa tietotaitoa on paljon vähemmän. Veikkaanpa, että yli 99% ihmisistä kuolisi melko pian nälkään, janoon, kylmään, kuumaan, tauteihin, väkivaltaan yms.

Eräs ongelma on varmaankin se, että nykyaikainen raaka-aineiden tuotanto perustuu pitkälti jo aiemmin hankittuihin raaka-aineisiin. Metallien ja muiden kaivannaisten tehokkaaseen louhintaan tarvitaan metalleja. Sitä ennen jo niiden löytämiseen tarvitaan sähköä ja sähkön tuottamiseen ja käyttämiseen tarvitaan metalleja.

Tiedämme, että jossain tuolla maan uumenissa on kuparia, josta voisi tehdä sähköjohtoja, mutta tuosta tietämisestä on todella pitkä matka siihen että löytäisimme sen ja louhisimme sen esiin kivikauden menetelmillä ja jalostaisimme siitä kuparilankaa. Asioita kymmeniä vuosia nopeuttavaksi seikaksi voisi muodostua se, olisivatko ihmisten maahan aiemmin tekemät kuopat ja tunnelitkin kadonneet vai pääsisimmekö suoraan vanhojen kaivosten apajille (vaikkakin aluksi ilman hakkuja ja räjähteitä).

Kommentit (0)
17.04.201522:09
82433
20

Vaikka kaikki edellytykset saataisiinkin palautettua, YLE ei salli Kotikadun jatkuvan! :) Joten vastaus A on ettei koskaan (aiempia esityksiäkään ei olisi tallessa).

Vastaus B:

Suurin osa tarvittavista edellytyksistä palata entiselle (nykyiselle) tasolle on kehitetty Teollisen Vallankumouksen jälkeen, eli viimeisen parinsadan vuoden aikana. Sinä aikana nuo asiat on ensin pitänyt keksiä ja sitten kehitellä toimiva tapa tuottaa niitä. Kuvittelemassasi tapauksessa keksimistä ei enää tarvittaisi eikä myöskään tuotantomenetelmien kehittelyä (olettaen että joku tai jotkut yhdessä muistavat kaiken opitun), joten voinemme olettaa, että paluu entiseen olisi huomattavasti nopeampaa. Mutta ottaa kuitenkin aikansa rakentaa riittävästi asuntoja, tehtaita, laivoja jne. Ja ehkä Kotikadun filmaaminen ei olisi prioriteeteissa kovin korkealla. Aluksi varmaan rakennettaisiin asuntoja ja elintarvikkeiden valmistuslaitteita ja -tiloja. Seuraavaksi aseita (joo, ei ihmisen luonto miksikään muuttuisi) ja vasta sitten hupia.

Edelläoleviin perustuen sanoisin, että kymmeniä vuosia, alle 100. 50-80v?  Koska kysymyskin on hypoteettinen, vastauskin saa olla lievästi perustelematon.

Kommentit (0)

Vastauksesi