Kissoilla on viikset tai kuonokarvat. Onko muilla eläimillä vastaavanlaiset?

Kissoilla on viikset tai kuonokarvat. Onko muilla eläimillä vastaavanlaiset?

2 vastausta

Naaman tuntokarvoja esiintyy monilla nisäkäslajeilla, kuten esimerkiksi koiraeläimillä, jyrsijöillä ja hylkeillä.

Biologiassa tuntokarvoista käytetään nimeä vibrissa eli sierainkarva. Nimityksellä viitataan eläimen kuonossa tai muualla naamassa kasvaviin tuntokarvoihin. Joillain lajeilla niitä voi olla muuallakin kuin pään alueella. Esimerkiksi kesykissalla niitä on eri puolilla turkkia.

Tuntokarvallisia lajeja yhdistää yleensä se, että ne liikkuvat paljon hämärässä ja pimeässä. Tuntokarvoilla aistitaan kuljettava reitti, sen ulottuvuudet ja mahdolliset esteet. Käytävissä, joko maanalaisissa tai kasvillisuuteen uurtuneissa, liikkuvilla eläimillä viikset ovat jatkuvassa käytössä. Tällaisia ovat pikkujyrsijät, päästäiset ja maamyyrät. Tuntokarvat ovat tärkeitä myös monille vesien asukkaille. Esimerkiksi hylkeet suunnistavat ja paikantavat kalaparvia viiksikarvojensa avulla.

Tuntokarvat ovat yleensä melko jäykkiä orvaskeden sarveismuodostumia. Niiden juurta ympäröi orvaskeden soluista muodostuva karvatuppi, johon yhteydessä olevat hermosolut reagoivat vähäiseenkin liikkeeseen. Näin karva välittää kosketusärsykkeitä keskushermostoon samaan tapaan kuin joidenkin niveljalkaisten tuntosarvet.

Tuntokarvojen kaikkia tehtäviä ei tiedetä. On kuitenkin saatu selville, että tuntokarvojen puuttuminen tai katkeaminen vaikeuttaa eläimen selviytymistä eri tilanteissa. Esimerkiksi kyky määrittää pintojen ominaisuuksia, hahmottaa tilaa ja liikkua vedessä heikkenee.

On myös havaittu, että tuntokarvat voivat korvata ainakin näköaistin puutteita. Suomessa tunnetaan tapaus, jossa sokea mutta muuten terve saimaannorppa pystyi huolehtimaan ravinnonsaannistaan ja turvallisuudestaan ilmeisesti lähinnä tuntokarvojensa ansiosta.

Tuntokarvat selittävät todennäköisesti myös sen, miksi kissat harvemmin juuttuvat ahtaisiin paikkoihin. Ne selvästikin mittaavat kulkuaukon koon naamansa tuntokarvoilla ennen kuin työntyvät aukkoon. Keinotekoisilla tuntokarvoilla asiaa vuonna 2006 selvittäneet yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkijat Joe Solomon ja Mitra Hartmann totesivat karvojen välittävän kolmiulotteisen tilavaikutelman hyvin tarkasti.

Kommentit (0)
18.02.201613:30
3522
32

Apinoilla, jotka ovat aktiivisia pimeään aikaan on myös aika muhevat viikset.

Kommentit (0)

Vastauksesi