Kissan matojen sun muiden tarttuminen ihmiseen?Minkä näköisiä ihmiseen...

Kissan matojen sun muiden tarttuminen ihmiseen?Minkä näköisiä ihmiseen...

Kissan matojen sun muiden tarttuminen ihmiseen?

Minkä näköisiä ihmiseen tarttuneet madot ovat ja miten ne voivat tarttua? Ovatko ne vaarallisia? Jos niitä tulee, mitä pitää tehdä, voiko ne häätää syömällä matolääkkeitä kuten kissoilla?

Vastaus

Jotkin kissan loismadoista voivat tosiaan tarttua myös ihmiseen. Ne hoidetaan lääkärin määräämillä matolääkkeillä. Tartunnat kissasta ihmiseen ovat epätodennäköisiä, mikäli noudattaa normaalia käsihygieniaa. Mikäli epäilee matotartuntaa, on aina otettava yhteys terveyskeskukseen.

Ihmiselle vaarallisin kissan loinen on suolinkainen (Ascaris), joka todetaan laboratoriossa. Matojen munat ovat liian pieniä ulosteesta havaittaviksi. Suolinkaisen toukat voivat olla ihmiselle vaaraksi, joten on syytä mennä oitis lääkäriin mikäli epäilee tartuntaa. Tosin infektiontoteaminen saattaa olla perin hankalaa, sillä suolinkainen aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten yskää, päänsärkyä, kuumeilua, vatsanväänteitä, maksaläikkiä ja maksakirroosia, pöhötystä, heikotusta, outoa laihtumista sekä veriarvojen heilahtelua. Madot voivat aiheuttaa myös pahanhajuisen hengityksen.

Toinen yleinen mato, joka esiintyy sekä ihmisillä että kissoilla on heisimato. Heisimatoja on useita eri lajeja ja vain yksi niistä voi tarttua ihmiseen (Diphyllobothrium latum). Heisimatotartunta on ihmisellä usein täysin oireeton, toisinaan esiintyy laihtumista ja pahoinvointia. Tartunta todetaan laboratoriossa.

Lähteet:

http://www.clinivet.fi/artikkelit/kissa_artikkelit/artikkeli_14.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suolinkainen

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00627

Kommentit (0)

Vastauksesi