Kirkkovuoden pyhät kouluopetuksessa viime vuosikymmenillä?

Kirkkovuoden pyhät kouluopetuksessa viime vuosikymmenillä?

Helatorstain aattona kerrottiin ajankohtaisohjelmassa, että alle 20 pros. suomalaisista tietää kirkollisten juhlapyhien kuten helatorstain aiheet. Milloin ne poistuivat koulun uskonnon-kirkkohistorian kirjoista? Takavuosina voitiin pyhäpäivien aiheita kysyä yo-reaalikokeessa, ja asia oli opittu jo ennen lukiota. Enemmistö koululaisista luki enemmistökirkon mukaisen uskonnon oppimäärän.

Vastaus

Kirkkovuoden pyhät opetetaan kyllä edelleen niille oppilaille, jotka osallistuvat evankelisluterilaisen uskonnon opetukseen. Vuonna 2016 uusitussa opetussuunnitelmassa määritellään, että "Oppilaiden kristinuskoon liittyvien perustietojen lisääntyessä tutustutaan uskonnonopetuksessa yhä useampiin kirkollisen kalenterin juhliin: adventti, loppiainen, kynttilänpäivä, Marianpäivä, laskiainen, helatorstai, helluntai, mikkelinpäivä ja pyhäinpäivä ovat näistä tärkeimpiä." Kyse on alkuopetuksesta, eli peruskoulun luokista 1-2.

Se, että suomalaiset eivät tunne kirkollisten juhlapyhien taustoja johtunee useammasta eri syystä. Vaikka valtaosa suomalaisista osallistuu evankelisluterilaiseen uskonnonopetukseen, yhä useamman oppilaan kotona ei harjoiteta uskontoa aktiivisesti. Moni varmaan unohtaa uskontotunnilla oppimansa, jos asiaan ei ole mitään henkilökohtaista kontaktia.

Kommentit (0)

Vastauksesi