Kirjoittaako uusien Hercule Poirot -kirjojen tekijä samanlaista englantia kuin Agatha Christie itse?

Kirjoittaako uusien Hercule Poirot -kirjojen tekijä samanlaista englantia kuin Agatha Christie itse?

Tapahtumat lienee sijoitettu samaan aikakauteen kuin alkuperäisen tekijän kirjasarjassa, mutta onko uusien kirjojen kieli modernimpaa? Tai muuten erilaista

Vastaus

Agatha Christie kirjoitti Hercule Poirot -romaanejaan 1920-luvulta alkaen. Sophie Hannah sai vuonna 2013 Agatha Christien perikunnalta luvan jatkaa Hercule Poirot -sarjaa. Nimikirjainmurhat (The Monogram murders) ilmestyi jo vuoden kuluttua. Toinen Hannahin kirjoittama Poirot-kirja Suljettu arkku (Closed casket) taas 2016.

Kun Christien romaaneissa Poirotin apurina ja kertojaäänenä toimi yleensä Arthur Hastings, on Hannah luonut tehtävään oman hahmonsa, etsivä Edward Catchpoolin. Kritiikkien mukaan jatko-osien juonet ovat Christien tarinoita monimutkaisempia. Savon Sanomien mukaan aikakauden kuvaus on sinällään kohdallaan, samoin Poirotin turhamaisuus ja ranskankieliset huudahduksetkin. Silti kriitikko jäi "kaipaamaan Christien vanhahtavaa, muodollista tyyliä. Nimikirjainmurhien henkilöt, heidän puheenpartensa ja juonenkuljetus ovat modernia, hengästyttävää ja elokuvamaisesti leikattua."

Helsingin Sanomat mainitsee Sophie Hannahin haastattelussa kertoneen, ettei haluakaan kopioida Christien tyyliä. "Nimikirjainmurhissa ei ole kyse pastissista vaan tradition jatkamisesta, Poirot-dekkarien päivittämisestä nykyaikaan", toteaa lehden arvostelija.

Suomeksi kirjat on kääntänyt Terhi Vartia. Hän aloitti työnsä lukemalla ensin pinon vanhempia Poirot-suomennoksia. Siitä ei ollut paljon apua, koska aiemmilla käännöksillä oli monta suomentajaa ja ne olivat eri aikakausilta. Ei ollut yhtenäistä esimerkkiä tyylistä, vaan piti kehittää oma.

Parasta olisi vertailla Christien dekkarien ja Hannahin uustuotannon englanninkielisiä painoksia ja niiden kieltä keskenään. Silloin kääntäjän ratkaisut tekstissä eivät vaikuta kieleen ja tyyliin. Helmet-kirjastoista näitä kirjoja on englanniksi hyvin saatavilla.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi