kirjoitetaanko uudenvuodenlupaus yhteen vai erikseen

kirjoitetaanko uudenvuodenlupaus yhteen vai erikseen

Minua mietityttää tosiaan, onko uudenvuodenlupaus yhdyssana? Kielioppisäännön mukaan ei ole, koska sanojen väliin voi lisätä muita sanoja kuten vaikka: uuden hyvän vuoden kivat lupaukset, mutta kielikorvani väittää toisin. Onko se niin vakiintunut ilmaisu, että olisi yhdyssana?

2 vastausta
26.01.201715:17
17575
86

Onkohan vastauksesta pudonnut joitakin sanoja - tai vastausta editoitaessa jäänyt muuttamatta johdonmukaisesti? Kaikki kolme linkkiä johtavat "uuteenvuoteen", vain ensimmäisestä voi hakea myös "uudenvuodenlupausta".

Kysymyksessä oli "uudenvuodenlupaus", vastauksessa "uusivuosi" ja silti uudenvuodenlupauksen selitys.

Lyhyesti:
Uudenvuodenlupaus kirjoitetaan yhdyssanaksi. Tähän tulokseen ovat yleiskielen sanakirjojen tekijät päätyneet monella vuosikymmenellä. Sitä vastoin uudenvuodenaatto (vaikka se on pitempi yhdyssana, jossa uusivuosi on osana) voidaan lähdeteosten mukaan kirjoittaa myös sanaliitoksi uudenvuoden aatto.

Suomen kielen perussanakirja, osa 3 (1994)
Kielitoimiston sanakirja, osa 3, 1. painos (2006)
Kielitoimiston sanakirja, verkkoversio (päivitetty 2016)

Kommentit (0)

Uusivuosi, vuoden ensimmäisenä päivänä vietettävä juhla on vakiintunut käsite, samoin uudenvuodenlupaus ”uudenvuodenyönä usein leikkimielisesti annettava elämäntapojen parantamista tms. koskeva lupaus”. Uusivuosi kirjoitetaan yhdyssanaksi, samoin pidemmät yhdyssanat, joissa uusivuosi on osana. Jos sanat kirjoitetaan erikseen, merkitys muuttuu.

Kommentit (0)

Vastauksesi