Kirjoitetaanko oikein Parkinson-potilas, Parkinson-opas, Parkinson-yhdistys, Parkinson-sairaus?

Kirjoitetaanko oikein Parkinson-potilas, Parkinson-opas, Parkinson-yhdistys, Parkinson-sairaus?

Näkee niin monia erilaisia kirjoitusmuotoja, jopa samassa artikkelissa tai oppaassa saatetaan käyttää useita eri variaatioita. Haluaisin olla aivan varma asiasta, koska joudun stilisoimaan toisten tekstejä.

3 vastausta

Kun yhdyssanan osana on erisnimi, yhdysmerkki tarvitaan. Olet kirjoittanut kysymyksesi oikein esim. Parkinson-potilas.

Kommentit (0)
28.04.201811:01
12627
80

Kielikellon arkiston lisäksi toinen hyvä verkkolähde on Kielitoimiston ohjepankki, jota asiantuntijat pitävät jatkuvasti ajan tasalla. Sieltäkin oli helppo löytää esimerkiksi Parkinsonin tauti, ruotsinlaiva ja steinerkoulu sekä muita samankaltaisia sanoja ja niiden kirjoitusohjeita selityksineen. Sairauksien nimistä siellä on oma lukunsakin.

Kommentit (0)
26.04.201817:13
16423
61

Kirjaston esittämä vastaus on oikea. Sen sijaan sitä ei voida suoraan johtaa säännöstä "yhdysmerkkiä käytetään, kun yhdyssanan osana on erisnimi". Voidaanhan kirjoittaa esim. ilmaisun Ruotsin-laiva yhtä kelvollisena rinnakkaismuotona myös ruotsinlaiva. Lisäksi on olemassa yleisnimeksi muuttuneita mutta alun perin erisnimen sisältämiä käsitteitä kuten steinerkoulu tai röntgenkuva.

Usein oikean kirjoitusasun löytää haulla Kielikello-lehden numeroista, jotka kaikki ovat verkossa. Kysyjän tarvitsemasta ilmaisusta kyseinen lehti toteaa seuraavaa:

• "Sairauksien nimissä esiintyvät henkilönnimet kirjoitetaan vakiintuneesti isolla; lääketieteen kielen käytäntö poikkeaa tässä yleiskielestä, jossa useimmat erisnimilähtöiset käsitteet ovat pienikirjaimisia.

Alzheimerin tauti, Downin syndrooma, Down-lapsi, Perthesin tauti, Creutzfeldt–Jakobin tauti, Münchhausen-oireyhtymä"

Todettakoon vielä, että kysymyksessä mainittua ilmaisua "Parkinson-sairaus" suositeltavampi muoto on Parkinsonin tauti  tai parkinsonismi

Kommentit (0)

Vastauksesi