Kirjoitetaanko lauseen lopussa yhdellä vai kahdella pisteellä, siis jaa. vai jaa..

Kirjoitetaanko lauseen lopussa yhdellä vai kahdella pisteellä, siis jaa. vai jaa..

5 vastausta

Perustapauksessa lauseen/virkkeen loppuun laitetaan yksi piste. Esimerkiksi näin:

Ilmoittautumisaika on jo päättynyt.

Toinen tapa käyttää piste-välimerkkiä on laittaa lauseen/virkkeen loppuun kolme pistettä peräkkäin. Tällä merkitään esimerkiksi sitä, että lause on jäänyt kesken tai että ilmauksesta puuttuu jotain:

Luvassa on hienoa musiikkia ja jännittäviä yllätyksiäkin...

Kolmea pistettä voidaan käyttää myös mm. luetteloissa ja raja-arvojen merkitsemisessä.

Kielitoimiston ohjepankissa sanotaan kolmen pisteen käytöstä näin: "Merkkiä käytetään varsinkin kaunokirjallisessa ja tuttavallisessa tyylissä, jossa ilmauksen kesken jättäminen mahdollistaa esimerkiksi vihjailevan tai tunnelmoivan sävyn."

Kysymyksessä esitetyn voi kirjoittaa siis joko yhdellä tai kolmella pisteellä, tapauksesta ja tekstin sävystä ja kontekstista riippuen. Kolme pistettä voisi sopia tähän yhteyteen, jos sillä halutaan ilmaista sitä, että puhuja miettii, pohtii, harkitsee, tuumailee...

 

Kommentit (0)
10.01.201715:46
6515
28

Ymmärtääkseni kysyjä tarkoittaa kuitenkin historiallisissa teksteissä nyttemmin käyttöön tullutta, "petroskoilaiseksikin" kutsuttua ajanlaskun määrettä jaa., siis "jälkeen ajanlaskun alun".

Tällaisissa tapauksissa kuten muidenkin pisteeseen päättyvien lyhenteiden päättäessä virkkeen käytetään vain yhtä pistettä.

Kommentit (1)
Olimme näköjään saman kysymyksen parissa samaan aikaan ja samanlaisin ajatuksin. Minul... Olimme näköjään saman kysymyksen parissa samaan aikaan ja samanlaisin ajatuksin. Minulla meni pitemmän vastauksen kirjoittamiseen useampi minuutti, ja vastaus tallentui hieman myöhemmin.
10.1.2017 15:52 Sten Borg 5058
10.01.201716:03
7850
26

Entäs jaa., jonka jälkeen tulisi pilkku? Tai: suomaisten sijoitukset olivat 18., 24. ja 32.!

Kommentit (1)
Sijoituksissa ei käytetä yleensä pistettä luvun jälkeen vaikka se olisikin loogista (... Sijoituksissa ei käytetä yleensä pistettä luvun jälkeen vaikka se olisikin loogista (kahdeksastoista).
10.1.2017 20:45 Jouko Markkula 1950
10.01.201715:49
5058
7

Tarkoittaakohan kysyjä: Kun virke päättyy sellaiseen lyhenteeseen, johon kuuluu piste, tuleeko pisteen jälkeen vielä virkkeen päättävä piste? 
Ohjepankissa on vastaus tähänkin, nimittäin pisteellisiä lyhenteitä esittelevässä kohdassa:

Pistettä ei käytetä pisteellisissä lyhenteissä silloin, kun lyhenne on virkkeen lopussa. Tällöin virkkeen loppupiste korvaa lyhenteen pisteen. Muiden välimerkkien edellä piste kuitenkin säilyy:
Aiheesta on saatavilla kirjoja, videoita, dvd:itä jne.
Kumpi lyhenne on tavallisempi: mt. vai mts.?

Kommentit (0)
10.01.201721:55
7850
3

no voi herran jestas sentään, vaihda sitten siihen alkuun sopivat sanat, kun muka niin fiksu olet! pointti oli, tulevatko piste ja pilkku molemmat. piste.

Kommentit (0)

Vastauksesi