Kirjastoista ja kaupoista tuntuu olevan mahdoton saada A.Hitlerin...

Kirjastoista ja kaupoista tuntuu olevan mahdoton saada A.Hitlerin...

Kirjastoista ja kaupoista tuntuu olevan mahdoton saada A.Hitlerin "Taisteluni"-kirjaa. Onko olemassa syytä miksi uusintapainosta ei näy eikä kuulu? Kieltääkö laki sen painamisen suomessa? Monille opiskelijoille ja tutkijoille teos on korvaamaton apu tutustuttaessa toisen maailmansodan historiaan ja ajatteluun. Kiitos vastauksestanne.

2 vastausta

Helsingin Sanomien artikkeli vuodelta 1995 kertoo, että uusintapainosta kirjasta ei voida ottaa, koska saksalainen Baijerin osavaltio, joka hallinnoi Hitlerin jäämistöä ja kirjallisia oikeuksia, ei ole antanut siihen lupaa. Baijerin valtiovarainministeri Georg von Waldenfels perusteli kieltoa sillä, että kirjasta on tullut oikeistoradikaalien kulttikirja ja sen julkaisemisesta olisi enemmän haittaa kuin hyötyä. Uusintapainoksen ottaminen johtaisi myös poliittisesti vahingollisiin mainoskampanjoihin.

Uusintapainoslupaa on anottu useaan otteeseen eri kustantajien toimesta. Lupia ei ole Baijerista myönnetty, mutta tästä huolimatta kirjaa on julkaistu mm. Yhdysvalloissa ja Venäjällä. WSOY:kin harkitsi 1990-luvulla uusintapainoksen ottamista. Hankkeesta kuitenkin luovuttiin, koska Ruotsissa julkaistu painos jouduttiin vetämään pois markkinoilta Baijerin uhattua ruotsalaista kustantajaa oikeustoimilla.

Lähteet:
Helsingin Sanomat 12.9.1995
Helsingin Sanomat 1.4.1995

Kommentit (0)
22.10.202017:14
26486
2

Adolf Hitlerin "Taisteluni"-teossarjan ensimmäisestä osasta on ilmestynyt suomenkielinen uusintapainos vuonna 2020.

 

Adolf Hitler, Taisteluni I. Kriittinen editio (Mein Kampf 1). Wanhat Kirjat Oy, Liminka 2020.

Kommentit (0)

Vastauksesi