Kirjassa oleva omiste?

Kirjassa oleva omiste?

Kun puhutaan kirjassa olevasta omisteesta,onko se vaihtoehdoista : a) - kirjan omistajan nimikirjoitus b) - kirjailijan nimmari + paikka ja päiväys c) - kirjailijan omistuskirjoitus " Matti Mäikäläiselle, Käpylässä 30.10.2018,Pelle Hermanni" d) - isälle isänpäivänä 2018,Matti ja Maija perheineen.. Pelle Hermanni siis kirjailijana.. Tämä sillä,kun nettidivareista olen hankkinut paljon kirjoja ja myynti-ilmoituksessa olevan omisteen ovat käsittäneet ainakin edellä mainituilla tavoilla.Mikä on virallinen totuus??

3 vastausta

Haimme virallista totuuden Kielitoimiston sanakirjasta, jonka mukaan omiste on omistustuskirjoitus, omistus.

Kommentit (0)
15.11.201813:28
16702
47

Ehkäpä kysyjä etsi selitystä eikä synonyymiä. Vastausta voitaisiin täydentää kopioimalla lähdeteoksesta myös omistuskirjoituksen (= omisteen) selitykset, jotka olivat samanlaiset jo Suomen kielen perussanakirjassa (1992) ja jotka voidaan siten katsoa vakiintuneiksi.
1. lahjaesineeseen (varsinkin kirjaan) kirjoitetut sanat, joilla antaja omistaa lahjan sen saajalle.
2. teoksen alkulehdille painettu teksti, jolla kirjoittaja omistaa teoksen kunnian- tai huomionosoitukseksi jollekulle.
 

Kommentit (0)
15.11.201816:12
22657
40

Vielä voitaisiin lisätä, mitä kirjoissa oleva omiste ei tarkoita: alkulehdille,  tavallisimmin esinimiösivun yläreunaan kirjoitettua kirjan omistajan nimeä. Tässä virheellisessä merkityksessä sitä kuitenkin usein käytetään internetin erään suuren kauppapaikan kirjojen myyynti-ilmoituksissa. Ammattimaisten antikvaaristen kirjakauppiaiden ilmoituksissa en  ilmiötä niinkään ole havainnut.

Kommentit (2)
Eli tarkoittanet ns. Ex Libris merkintää, https://fi.wikipedia.org/wiki/Exlibris Mm.... Eli tarkoittanet ns. Ex Libris merkintää, https://fi.wikipedia.org/wiki/Exlibris Mm. isäni, joka "keräilee" kirjoja, sai oman nimikoidun Ex Librin leiman joskus syntymäpäivälahjaksi..
15.11.2018 18:20 Juha S 577
Jos kommentoit minun vastaustani, niin en tarkoittanut kirjaan liimattavia ex libris - tun... Jos kommentoit minun vastaustani, niin en tarkoittanut kirjaan liimattavia ex libris - tunnisteita vaan yksinkertaisesti omistajan kirjansa alkulehdille kirjoittamaa nimeään. Se ei siis ole omiste vaan yksinkertaisesti kirjan omistajan nimi.
15.11.2018 22:16 V. V. Kandestoeber 22657

Vastauksesi