Kirjasarja Suomen rintamamiehet 1939-1945 ja sen täydennysosat

Kirjasarja Suomen rintamamiehet 1939-1945 ja sen täydennysosat

Hei! Tilasin joku vuosi sitten ukkini sodanaikaisen kantakortin Kansallisarkistosta, josta selviää taistelupaikat talvi- ja jatkosodassa yms. Minulla on kotonani Suomen rintamamiehet 1939-45 kirjoja ja täydennysosia divisioonittain, mutta ukkiani ei silti oikean divisioonan kohdalta kirjasta kuitenkaan löydy. Onko tietoa, onko kirjat täysin kattavia vai onko joukosta osa rintamamiehistä poissa syystä tai toisesta? Ukki oli upseeri, joten onko heille jokin eri kirja sitten? Kiitos jo etukäteen tiedosta! TH.

6 vastausta

Teossarjan tiedoista en löytänyt tarkkoja toimitusperiaatteita, mutta käsittääkseni sarja ei ole täysin kattava, vaikka sarjaa ja sen täydennysosia onkin lukuisia.

Mahdollisesti tietoja voisi löytyä seuraavista teoksista:

Kommentit (0)
24.11.201721:15
27570
77

Vielä lisatietojen lisätieto: KAVIn ilmoituksen mukaan heillä on pelastettuna kaikki nitraattimateriaali. En sitten tiedä, mitä aineistoa se oli, jonka näin itse tuhkamaisena silppuna kelakotelon pohjalla. Never mind, KAVI on asiantuntija, näin he kertovat.

Kommentit (0)
24.11.201720:37
27570
71

Tiedoksi niille, jotka ovat kiinnostuneita puolustusvoimien sodanaikaisesta filmimateriaalista, eli ns. TK-filmeistä. Jatkosodan aikana elokuvaajat ja valokuvaajat kulkivat usein samassa porukassa, eli alunperin on saattanut olla samasta tapahtumasta, kohteesta, tilanteesta, lavastuksesta sekä filmimateriaalia että still-kuvaa.  Osa aineistosta oli ns. katsauksia, joita esitettiin sotien aikaan elokuvateattereissa tiedoksi tavalliselle kansalle.

Valitettavasti osa filmimateriaalista on tuhoutunut, koska se oli nitraattia, joka olisi tarvinnut pelastustoimia säilyäkseen. Pelastusta kuitenkin oli vain osalle aineistoa tarjolla, koska työ oli melko kallista, se piti teettää puolustusvoimien ulkopuolella yksityisessä yrityksessä ja siihen myönnetyt vuosittaiset määrärahat olivat varsin rajallisia.

Se, mitä on jäljellä, on KAVIn hallussa. Tarkempia tietoja ja ohjeita saa sieltä.

Kommentit (0)
21.11.201708:21
128
53

Minulla on ukkini kantakortit ja tiedän hyvinkin tarkkaan, missä hän on palvellut talvi- ja jatkosodassa tiedustelu-upseerina.

Oletan itse, että joko JR 8:aa koskevaa kirjaosa on tehty/alettu tehdä silloin, kun ukki on jo kuollut tai sitten hän ei ole vaan itse halunnut mukaan kirjaan. Jälkimmäistä ihmettelisin suuresti, koska hän oli kovinkin aktiivisesti mukana aseveljien tapaamisessa/tapahtumissa loppuelämänsä, ne olivat hänelle hyvinkin tärkeitä ja omasi suuren tuttavajoukon kotikaupungissaan.

Kiitos vastauksistanne! Mielellään luen vielä lisäkommentteja.

 

 

Kommentit (0)
21.11.201722:59
27570
50

Hei Tiina R,,

tuossa kommenttisi toisella rivillä on uskoakseni sen avainsana, miksi ukkisi tietoja ei ole teoksissa.

Se on "tiedustelu-upseeri". Useista matrikkeleista ja historiikeista puuttuu tarkoituksella tiedustelumiehet, kaukopartiomiehet ja vastaavat. Ei ole haluttu tuoda esiin tuota puolta sotilasurasta/palvelusajasta, koska se olisi ollut varsinkin sodanjälkeisinä vuosina vaarallista - ehkä jopa ao:n sukulaisille.

Monet saattoivat käydä asevelitapahtumissa, mutta jättää silti tietonsa julkaisematta.

Joistakuista on taas painettu suppeat, "pakolliset"  kuviot, kun on kyseessä henkilö, joka on ollut kyseisellä alalla niin merkittävässä asemassa, että se on ollut julkisesti tiedossa. 

Näin ovat "isot pojat" kertoilleet...

Kommentit (1)
Kiitos vastauksesta Lahja, uskon että voit olla hyvinkin oikeassa. Tuohan olikin varsin... Kiitos vastauksesta Lahja, uskon että voit olla hyvinkin oikeassa. Tuohan olikin varsin järkeenkäypä vastaus! En ole ennen tullut ajatelleeksikaan, mutta nyt kun miettii sodanjälkeisen ajan tapahtumia ja suhtautumista sodissa olleisiin sotilaisiin - ymmärrän heti. Ajat muuttuvat, onneksi nykyään arvostus on ihan eri luokkaa.
22.11.2017 07:36 Tiina R 128
20.11.201719:41
27570
49

Kysyjän tiedustelema kirjasarja ei ole kattava. Sinne ei ole ollut pakko lähettää tietojaan, ellei ole itse halunnut. Tiedoissa on ollut jonkin verran myös virheitä.

Jos lähdet etsimään jotakuta sen perusteella, että hän on/oli upseeri, on suureksi avuksi, jos tiedät, oliko hän reservin upseeri vai kadettiupseeri. Se on aivan eri asia. Kadettiupseeri tarkoittaa henkilöä, joka on suorittanut Kadettikoulun, tai myöhemmin tutkinnon Maanpuolustuskorkeakoulun perustutkinto-osastossa.

Kadeteista saa tietoja Kadettimatrikkelista, eli esim teoksesta Kadettiupseerit 1920-2010.

Tai sitten ei - koska nuokin matrikkelit ovat vapaaehtoisia.

Mikäli kysyjällä on kantakorttitiedot eli tieto sodanaikaisista taisteluista yms., niistä pitäisi näkyä myös, minkä aselajin upseerista ja mistä joukko-osastosta on kyse. Sitä kautta voi yrittää hakea tietoja joukko-osaston historiikista, yleisistä sotahistoriaa käsittelevistä teoksista tai aselajihistoriikeista.

Eräs tiedonlähde on valokuvat - ja filmit.

Valokuvia vuosilta 1939-1945 on Puolustusvoimien kuvakeskuksessa, puh 0299 800 (keskus), pyydä Kuvakeskuksen arkistonhoitajalle. Sotamuseon kuva-arkistossa löytyy kuvia noin vuoteen 1939 asti. Sama puhelinnumero. Molemmissa kuva-arkistoissa on myös henkilökuvia, joita ehkä kannattaa kysyä ao:n nimellä.

Filmiaineiston sijaintia en tällä hetkellä tiedä, lähetin kyselyn, onko KAVIssa.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi