Kipiset taulut! Milloin alettu valmistaa kirkoista? Olisin kiinnostunut...

Kipiset taulut! Milloin alettu valmistaa kirkoista? Olisin kiinnostunut...

Kipiset taulut! Milloin alettu valmistaa kirkoista? Olisin kiinnostunut kaustisen kirkosta. Minulla on himangan kirkko. Menee lahjaksi. Onko kirjallisuutta?

Vastaus

Varhaisimmat kipsityöt Suomen taiteessa on tehty historiallisista henkilöistä sekä arvostetuista kulttuuripersoonista. Kipsiä on myös käytetty etupäässä julkisten rakennusten ja puistojen koristeveistoksissa sekä rakennusten sisä- ja ulkokoristelussa.

Kipsikuvat koriste-esineinä Suomen kodeissa alkoivat yleistyä 1920 –luvulla, jolloin ”Veljekset Busi ja Magi Kipsikuva- ja Bystitehdas” –niminen yritys aloitti toimintansa Helsingissä. Heidän yrityksensä
valmisti etupäässä urheiluseuroille kipsipatsaita ja pieniä koriste-esineitä.

Kipsitietoutta on Suomessa niukalti saatavilla, Kaustisen kirkkoa esittävää kipsitaulua en onnistunut löytämään sen enempää saatavilla olevasta kirjallisuudesta kuin netistäkään.

Yksityiskotien ja museoiden kokoelmista löytyy myös kipsiveistoksia. Tässä tapauksessa kannattaisi ottaa yhteyttä Keski-Pohjanmaan maakuntamuseoon ja tiedustella, onko heidän kokoelmissaan kipsistä valmistettuja seinätauluja.
https://www.kokkola.fi/kulttuuri/museot/yhteystiedot/fi_FI/yhteystiedot/
Vanhoja kipsiesineitä liikkuu myös vanhan tavaran markkinoilla, joista niitä kannattaa myös kysellä.

Kipsistä on kirjoitettu alan perusteos, jossa on pyritty antamaan kokonaisesitys materiaalin käytöstä ja hoidosta sekä sen leviämisestä Euroopasta Suomeen.

Kipsi: Veistosten ja rakennuskoristeiden valmistus, käsittely ja hoito, 2004.
http://www.helmet.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi