Kiljun teon nyanssit

Kiljun teon nyanssit

Taas kerran Simpauttajaa lukiessani mietin miksi Sysmänahon Hemmo ja Kauniinmäen Jomppa (toki muutkin kiljuntekijät) tyytyivät niin vähään? Kyläkaupasta sai toki sokerit, maltaat ja hiivat. Mikäpäs siinä. Käsittääkseni tuossa vaiheessa on jo loppukesä. Miksevät Jomppa ja Hemmo käyneet vaikka poimimassa marjoja metsästä jotta olisivat saaneet kiljuun vähän fiinimpää makua? Käymisprosessia tämä ei olisi hidastanut mutta maku ja se vaikutus olisi ollut sama.

2 vastausta

Hemmo ja Jomppa ovat kirjailija Heikki Turusen luomia kuvitteellisia henkilöitä, joten emme oikeastaan voi tietää miksi kiljuntekijät jättivät mausteet pois. Ainakin Jomppaa olisi vaikea kuvitella marjametsään. Kotikylälleen palaava, potkut saanut toimittajahan on saapumisestaan lähtien oikeastaan koko ajan humalassa. Heti kirjan alkupuolella hän käy kyläkaupassa Hemmon kanssa kiljutarpeita ostamassa ja kaveruksilla saattoi olla kiire laittaa juoma porisemaan. Eihän niitä marjoja suurta määrää olisi tarvittu makua tuomaan, mutta Turunen ei tainnut katsoa tarpeelliseksi kehittää tällaista episodia tarinaansa.

Kommentit (0)
25.08.201710:18
6680
55

Moi! Kas kun kiljun juomisella on tarkoituksena vain saada taju kankaalle. Kysymyksesi viittaa snadisti kotiviiniin joka saattaa huolellisesti valmistettuna muistuttaa erehdyttävästi oikeata viiniä eli olla maukasta, värikästä, aromikasta jne nautittavaa.  

 

Kommentit (0)

Vastauksesi