Kiitos upeasta palvelusta!

Kiitos upeasta palvelusta!

Hei!

Kiitos upeasta palvelusta! Tässä olisi kinkkinen kysymys, toivottavasti teiltä löytyyy vastaus.

Kuka on keksinyt suomalaisen (pohjoismaisen?) sokeripalapakkauksen? Siis sellaisen kahviloissa käytössä olevan kahden sokeripalan pakkauksen, jonka saa auki kätevästi taittamalla sen keskeltä kahtia. Tällaisia fiksuja pakkauksia ei muissa maissa Pohjoismaiden ulkopuolella mielestäni ole liiemmin näkynyt.

Asiaan liittyy myös urbaani legenda: fiksun pakkauksen keksijä teki kuulemma turhautuneena itsemurhan, kun suurin osa ihmisistä ei ymmärtänyt pakkauksen hienoutta vaan repi sen aina hankalasti kulmasta auki. Onko tässä mitään perää?

Kiitokset!

Vastaus

Internet-tutkimuksia tehdessäni törmäsin monenlaiseen ilmiöön, mutta en valitettavasti kerta kaikkiaan löytänyt tietoa Suomessa käytettävästä sokeripalapaketista tai sen keksijästä.

Löysin patenttihakemuksen eräänlaiseen toiseen sokeripalapakkaukseen: http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?IA=IT1998000279&DISPLAY=STATUS. Tässä taas tietoja sokeripakkauksen keksijästä: http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_packet. Valitettavasti kyseessä ei kuitenkaan ole sokeripalapaketin, vaan normaalia sokeria sisältävän pussin keksijä :(. Löysin jopa sokeripakkauksien keräilijöiden yhdistyksen (http://www.uksucrologistsclub.org.uk/main/) ja norjalaisen sokerivoron, joka vei hienon suomalaisen sokeripakkauksen Joensuun Rossosta (http://arj.nvg.org/miscellaneous).

Kävin myös tekemässä kenttätutkimusta, ja hain lähikahvilan sokerikosta kolmenlaisia, kahden palan sokeripakkauksia. Niitä on siis nimellä "sugar power", "DanSukker" ja "sokeria luonnosta". Sokeripakkauksissa ei ollut muita merkintöjä. Koska DanSukker on suomen suurimpia sokerinmyyjiä ja heillä on tällainen kahden palan sokeripakkaus valikoimissaan, otin heihin yhteyttä. Lähetin kysymyksesi DanSukkerille, mutta he eivät ole (ainakaan vielä) vastanneet mitään.

Lopuksi soitin patentti- ja rekisterihallitukseen, ja kysyin, onko kuvaamasi sokeripalapakkaus patentoitu. Valitettavasti ainoa paketointimalli josta patentti löytyi oli jo ylempänä mainittu malli, joka ei ole sama kuin mikä on suomessa käytössä. Erilaisia patentteja voi itsekin etsiä Espacenet-patenttijulkaisutietokannasta: http://www.prh.fi/fi/patentit/julkaisut/espacenet.html.

Löysin viittauksia urbaanilegendaan muun muassa keskustelupalstoilta, ja olen itsekin kuullut samaisen tarinan 90-luvulla. Tarina itsemurhan tehneestä sokeripalapakkauksen keksijästä löytyy myös Mikko Rimmisen Pussikaljaromaanista, ja työkaverini sanoi kuulleensa saman tarinan jossain uudehkossa Hollywood-elokuvassakin.

------------------------------------------------------------

No niin! Nyt tuli tietopaketti sokeriyhtiöstä. Tietojen selvittäminen oli kuulemma kiven takana, mutta juttu oli heistäkin niin mielenkiintoinen, että siitä tulee artikkeli heidän työpaikkalehteensä. Suomen Sokeri Oy:n
Kuluttajapalvelu siis vastaa:

Annospakkaus, joka siis sisälttää 2 sokeripalaa kehitettiin Ruotsissa Sockerbolagetissa ja lanseerattiin 1960-luvun lopussa. Åke Birch-Lensen on tämän annospakkauksen keksijä. Tarina kertoo että kuluttajat eivät kuitenkaan ymmärtäneet miten tämä hieno pakkauskeksintö tuli avata. Sockerbolaget yritti mainoselokuvan avulla informoida kuluttajia tämän pakkauksen hienoudesta ja miten se tulisi avata kuitenkin huonolla menestyksellä. Tämä oli Åke Birch-Lensenin mielestä harmillista. Hän ei kuitenkaan tehnyt tämän vuoksi itsemurhaa, vaan kuoli jokunen vuosi sitten luonnollisesti korkeaan ikään.

Linkkejä, lähteitä ja lisätietoa:
http://web.dansukker.com
http://keskustelu.plaza.fi/Muropaketti/bbs/t405165
http://www.diabetes.fi/ubbthreads/printthread.php?Cat=0&Board=12&main=17...

Kommentit (0)

Vastauksesi