Kiitos ihanasta palvelusta!Haluaisin tietää, kuka on maalannut ne sellaiset...

Kiitos ihanasta palvelusta!Haluaisin tietää, kuka on maalannut ne sellaiset...

Hei!
Kiitos ihanasta palvelusta!

Haluaisin tietää, kuka on maalannut ne sellaiset suojelusenkelitaulut, joissa enkeli johdattaa kahta lasta, tyttöä ja poikaa vaarallisen sillan yli? Olen nähnyt toisenkin samanlaisen taulun, jossa enkeli suojaa kahta jyrkänteen reunalla leikkivää lasta. Onko sama henkilö maalannut molemmat taulut? Mikä taulun/taulujen nimi on?

Vastaus

Asiaa on kysytty meiltä aikasemminkin ja arkistostamme löytyi vastaus:
Ehkä tunnetuin suojelusenkeli kuva on kuva, jossa tyttö ja poika kulkevat rikkinäisen lahon sillan yli ja heidän takanaan on kaunis enkeli. Pienellä etsimisellä löytyy enkelitaululle yksi tekijä, Eeli Jaatinen. http://www.tukkupalvelu.fi/tekstit/index.php?nid=5
Eeli Jaatinen oli kuvittaja http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/henkil...t.asp?id=452 (s.1905, k.1970). Jaatisen postikorttina levinnyt suojelusenkeli on tehty joskus 1940-luvulla. Mutta kun tarkemmin lähtee asiaa tutkimaan, niin selviää että Eeli Jaatinen on tehnyt yhden version tutusta aiheesta, ei kuitenkaan ensimmäistä.

Internetin kuvahaun tuloksena selviää että tätä tuttua sillanylityskuvaa löytyy useita eri versioita. http://www.tukkupalvelu.fi/kauppa/index.php?a...jaotteluId=2
Hämmästyttävästi jotkut elementit toistuvat aivan samanlaisina, esimerkiksi tytön vaatetus ja asento. Vaihtelua tulee enkelin vaatetuksesta, siivistä, taustamaisemasta, joissakin kuvissa pojalla on lakki, toisissa ei. Suojelusenkeli-aiheita on muitakin, esim. lapset ovat rotkon reunalla.

Mistä tämä kuva tulee? Kuka on tehnyt ensimmäisen? Kuvissa saattaa olla tieto että kyseessä on ”alkuperäinen” tai ”aito” tai ”perinteinen”, mutta tekijää tai vuosilukua ei ole.

Helsingin yliopiston taidehistorian laitoksen kirjastosta kerrottiin että tutkimusta aiheesta ei ole tehty, mutta laitoksen kuva-asiantuntijat yrittivät jossain vaiheessa jäljittää kuvan alkuperää. Sitä ei löytynyt. Se tiedetään että kuva-aihe on 1800-luvulta, juuret juontavat Saksaan. Kuva on levinnyt painokuvana.

Eeli Jaatisen alkuperäisteoksen sijainti ei selvinnyt sekään. Oletettavasti kyseessä on kuvitus jolloin tekniikkana on sekatekniikka. Taiteilija on käyttänyt liitu-, peite- ja akvarellivärejä.

Kuva on todella kiinnostava levinneisyytensä vuoksi. Se on meidän yhteistä kuvastoa. Moni lapsi on katsellut mietteissään kuvaa ja ehkäpä samaistunut lasten asemaan Kuva on kiiltokuvamainen, romanttinen mutta sen ympärille voi rakentaa kertomuksen.

Vaikuttavuus näkyy siinä, että se inspiroi myös nykytaiteilijoita: mm. Risto Suomi ja Kalervo Palsa ovat omilla töillään kommentoineet kuvaa. Palsalla ei kiiltokuvamaisuutta vaan mustavalkoinen puukaiverrus, jossa kauniin enkelin sijalla on luurankoenkeli.

Lastenvirsi ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie” on Immi Hellenin sanoitus 1800-luvun lopulta, sen yhteyksiä suojelusenkelikuvaan on vaikea todentaa, mutta Mikko Alatalon ja Harri Rinteen laulussa Suojelusenkeli lähdetään juuri tästä tutusta kuvasta.

Lähteitä:
Olli Seppälä: Näkymättömän hipaisu. Enkelit ennen ja nyt
Satu Itkonen: Enkelin kosketus. Ikkuna suomalaiseen taiteeseen
Suomalaisen taiteen enkeleitä
Erik Johanson: Eeli Jaatinen - postikortteja

http://igs.kirjastot.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi