Kiinnostaisiko esim. tutkijoita v. 1958 tytön hiuksista leikattu ja säästetty letti?

Kiinnostaisiko esim. tutkijoita v. 1958 tytön hiuksista leikattu ja säästetty letti?

Mietin, voisiko tuon ajan helsinkiläistytön hiuksista tutkia jotain oleellista, joka tänään kiinnostaisi. Tai muuten käyttää noita säästettyjä hiuksia, jotka ovat edelleen letitettyinä.

Vastaus

Mistään tutkimushankkeesta, johon tarvittaisiin tuon aikakauden hiuksia, ei näyttäisi löytyvän tietoa. Ehkä letti kannattaa toistaiseksi vain säilyttää muistona.

Arkeologissa kaivauksissa löytyneitä hiuksia kyllä voidaan tutkia. Arkeologisessa ajoittamisessa käytetään alkuaineiden radioaktiivisia isotooppeja. Hiuksista tehtyjä radiohiiliajoituksia voidaan pitää luusta tehtyjä täsmällisempinä, sillä hiusjäännökset vastaavat luuta tarkemmin ilmakehän 14C-pitoisuutta vainajan kuolinhetkellä. Kuten luusta tai hampaista, saadaan myös hiusten keratiinista DNA-näytteitä. Hiuskortisolianalyysin avulla päästään "stressihormoni" kortisolin jäljille. Hiuksesta voidaan siis teoriassa päätellä vainajan kuolemaa edeltäviä tai siihen mahdollisesti johtaneita tekijöitä, mutta analyysin antama informaatio on epävarmaa ja vähäistä. Hiuksista tehtävä hivenaineanalyysi voi myös antaa tietoa ruokavaliosta ja terveydentilasta. Ulkoiset tekijät voivat tässäkin kyllä vaikuttaa tuloksiin. Menetelmä toimii paremmin eläviin hiuksiin.

Kaisa Tikkasen kirjoittama arkeologian kandidaatintutkielma aiheesta on kiintoisaa luettavaa. Kalmistopiiri-sivusto julkaisi lyhennelmän tutkielmasta. Sen voi myös ladata pdf:nä jutun lopusta.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi