Kiinalaisten toppatakit

Kiinalaisten toppatakit

Netissä ja tv:ssä on ohjelmia, missä näytetään arkielämää Kiinasta. Olen huomannut, että kansalaisilla on usein paksut toppatakit yllään sisätiloissa, vaikkapa ruokapöydässä tai telkkua katellessa.

Onko talojen lämmittäminen kallista Kiinassa ja yleensä siellä Aasian mailla?
Entäpä vanhat elokuvat sieltä idästä?
Monilla on yllään jopa toppahousut ja paksut takit?

Nimim. kylymän mökin akka villasukissa

Vastaus

Lämmin pukeutuminen sisätiloissa on ilmeisen tarpeellista Kiinassa tiettyinä vuodenaikoina. Ihan moderneissa kaupunkirakennuksissakin lämmitys kytketään päälle vasta kun vuorokauden keskilämpötila ulkona putoaa alle viiteen asteeseen. Pekingissä ja muualla Pohjois-Kiinassa tämän katsotaan tapahtuvan marraskuun puolenvälin tienoilla. Päätös on peruja Maon kommunistihallinnon ajoilta yli 60 vuoden takaa. Puolivälissä maaliskuuta lämmitys jälleen suljetaan. Välttämättä sää ei noudata kalenteria ja tämän ylhäältä määritellyn lämmityskauden rajoja, joten asunnoissa saattaa olla jonkin aikaa todella kylmä. Hiukan joustoa aikarajaan voidaan tarvittaessa hyväksyä ja jotkut parempina pidetyt kerrostaloyhtiöt sallivat lämmityksen aikaisemminkin. Vanhemmissa kaupunkiasunnoissa ja köyhemmän väen alueilla käytetään myös perinteisesti hiiltä kodin lämmittämiseen.

Eteläisen Kiinan väki pärjäilee pääsääntöisesti ilman kaukolämmitystä. Kotiin voi tietysti hankkia lämmittimiä. Kiinalaisessa rakentamisessa ei aina kiinnitetä kovin suurta huomiota lämpöeristyksiin ja ikkunaratkaisut saattavat olla huteria. Maaseudun kylissä hiililämmitys on usein yleinen ratkaisu. Kiina on viime vuosina pyrkinyt rajoittamaan hiilen käyttöä polttaineena ja saastekampanjan seurauksena joillakin seuduilla hiililämmitys on kielletty kylissä kokonaan.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi