Kiinalaisten pitkät hihat

Kiinalaisten pitkät hihat

Hei! Vanhojen aikojen Kiinasta kertovista filmeissä joillakin miehillä (ehkäpä keisarin henkilökuntaa) on huomattavan pitkät hihat. Kämmenien yli ulottuvat. Osaatteko kertoa miksi oli näin ja eikö nuo pitkät hihat haitanneet työntekoa?

Vastaus

Kiinalaisia pukeutumistyylejä tunnetaan hyvin pitkältä ajalta. Jokaisella dynastialla on ollut omat tyypilliset piirteet niin pukeutumisessa kuin muussakin kulttuuritoiminnassa. Pukumuoti ja myös hihojen pituus ja leveys on vaihdellut suuresti eri aikakausina.

Ylipitkät hihat ovat kuuluneet mm. Tang-dynastian (618 - 907 jKr.) ajalla ylimystön asuun ja juhlapukuun.

Tuolta ajalta on peräisin myös kiinalainen ”pitkien hihojen tanssi”. Tanssijoiden pukuun kuuluu hihat, jotka ulottuvat jopa toista metriä yli käsien. Pitkien hihojen tanssissa ylipitkien hihojen sanotaan symboloivan kungfutselaisia arvoja, joihin kuului mm koko kehon peittäminen auringon valolta. Tanssin estetiikkaan kuuluu kauniit liikkeet ja pitkät hihat pyrittiin heilauttamaan elegantisti syrjään.

Hyvin pitkät ja leveät hihat puvussa kertoivat aikakauden muodin lisäksi myös kantajansa statuksesta eli olivat merkkinä siitä, että puvun kantajan tarvinnut tehdä ruumiillista työtä.

Kommentit (0)

Vastauksesi