Kiihtelysvaaran kappelikirkko valmistui 1770.

Kiihtelysvaaran kappelikirkko valmistui 1770.

Kiihtelysvaaran kappelikirkko valmistui 1770. Mihin kylään ( Oskola, Uskali, Huhtilampi, Palo, Keskijärvi, Heinävaara, Kiihtelysvaara, Hammaslahti vai Mulo ) ?
Kirkkoon haudattiin vainajia. Oliko kirkossa maalattia ? Jos lautalattia, siirrettiinkö lautoja syrjään, haudattiin vainaja ja laudat paikoilleen ?

Vastaus

Kysyin asiasta Joensuun evankelis-luterilaisilta seurakunnilta. Vaara-Karjalan kirkkoherra Jari Uimonen erittäin ystävällisesti vastasi minulle seuraavasti:

”Kiihtelysvaaran nykyinen kirkko on rakennettu 1769-1770 Kiihtelyksen kylän korkeimmalle kohdalle. Samalla paikalla on sijainnut pyhän Marian kappeli, joka rakennettiin Porvoon tuomiokapitulin asiakirjojen mukaan noin 1680 ja purettiin huonokuntoisena ennen nykyisen kirkon rakentamista. Nykyisessä ja edeltävässä kirkossa on ollut lattialaudat. Ainoastaan pyhän Marian kappelin alle on haudattu vainajia (18 henkilöä). Heidät on ilmeisesti siirretty ympäröivään kirkkomaahan uuden kirkon rakentamisen yhteydessä, koska esteettiset haitat olivat kesä-kuumalla ilmeiset. 1990-luvulla on suoritettu tutkimus, jossa on todettu, ettei kirkon alla ole enää vainajia. Kirkon on muurattu kellari, jonka rakennusaikaa ei tiedetä.

Yleensä kirkoissa 1600- ja 1700-luvuilla kirkon alle siunattiin talollisia tai muita merkkihenkilöitä. Kiihtelysvaaran osalta ei ole tietoa vainajien nimistä. Lattialaudat joko siirrettiin syrjään hautaamisen aikaan tai kirkon alle on menty normaalisti kellarikerrokseen, kuten kryptaan. Kiihtelysvaaran vanha kirkko on kuitenkin ollut sen verran pieni, että uskon enemmän ensimmäiseen teoriaan.”

http://www.joensuunevl.fi/main.site?action=siteupdate/view&id=7

Kommentit (0)

Vastauksesi