Kihtipotilaan pitäisi välttää sisäelimiä mm.

Kihtipotilaan pitäisi välttää sisäelimiä mm.

Kihtipotilaan pitäisi välttää sisäelimiä mm. maksaa.
Miten on maksamakkaran tai maksapasteijan kohdalta, ovatko nekin vältettäviä syötäviä?

Vastaus

Kihtipotilaan ruokavaliohoidon tavoitteena on vähentää ruoan mukana elimistöön tulevien puriiniemästen määrää. Ravitsemussuosituksissa puhutaan ns. puriinrajoituksesta, jolla tarkoitetaan alle 500 mg puriiniaineita vuorokaudessa. Käytännössä rajoitetaan lähinnä sisäelinten, lihan ja kalan käyttöä. Runsaasti puriiniaineita sisältäviä ruoka-aineita pyritään välttämään kokonaan. Kohtalaisia määriä puriiniaineita sisältävien ruoka-aineiden käyttö jaetaan usealle aterialle ja vältetään syömästä suuria kerta-annoksia.

Kihtipotilaan ruokavalinnoista ja puriinipitoisuuksista löytyy tietoa mm.Terveyskirjaston sivuilta. Sieltä käy ilmi että esimerkiksi vasikan maksan puriinipitoisuus on 260 mg puriinia/100g maksaa ja naudan maksan 360 mg/100g. Maksamakkaran puriinipitoisuus taas on 77.

Tiukimpien ravitsemussuositusten mukaan vähäpuriinisesta ruokavaliosta jätetään pois maksaruoat (tarkoittaa myös maksapasteijaa ja maksamakkaraa) sekä silakka- silli-, anjovis- ja muikkuruoat.

Lähteitä:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=reu00069
http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Kihdin_ravitsemushoito
http://www.reuma.fi/reumataudit/kihti_ja_ruokavalio/
http://www.hel2.fi/Terveyskeskus/suomi/julkaisut/palvelukuvaus.doc#_Toc1...

Kommentit (0)

Vastauksesi