Ketkä olivat Suomen ensimmäiset muslimit?

Ketkä olivat Suomen ensimmäiset muslimit?

Kuka oli ensimmäinen islaminuskoinen henkilö, jonka tiedetään käyneen Suomessa? Entä kuka muslimi asui ensimmäisenä vakituisesti Suomessa?

Vastaus

Tämä vastaus perustuu Antero Leitzingerin kirjaan Suomen tataarit - vuosina 1968-1944 muodostuneen muslimiyhteisön menestystarina (East-West Books, 2006) sekä Kadriye Bedretdinin toimittamaan kirjaan Tugan tel - kirjoituksia Suomen tataareista (Suomen itämainen seura 2011). Näiden lisäksi tietoa asiasta löytyy ainakin Harry Halenin kirjasta Kulkumiehiä (Otava, 1986). Sekä ensimmäiset Suomessa käyneet että Suomeen asettuneet muslimit ovat olleet tataareja, jotka ovat saapuneet Venäjän kautta.

Suomessa on tiettävästi ainakin käynyt muslimeja jo 1500-luvulla. Ensimmäiset muslimit lienevät olleen sotilaita, mutta ensimmäisen nimea ei tiedetä.  Etenkin Venäjän valtakunnan puolesta taistelleissa kasakkajoukoikkoihin kuului islamilaisia tataareja, jotka puhuivat turkkilaissukoista kieltä. Kun Suomi liitettiin osaksi Venäjän valtakuntaa,  Suomeen sijoitettiin myös venäläisiä sotajoukkoja. Näiden sotilaiden mukana ovat luultavasti Suomeen muuttaneet myös ensimmäiset muslimit. He olivat pääosin tataareja. Asiakirjojen mukaan Suomessa on asunut muslimisotilaista ainakin jo vuonna 1812. Sotilaiden lisäksi Suomeen vähitellen asettuivat myös heidän perheensä. 1870-luvulla heitä asui ainakin Helsingissä jo yli 50.

Ensimmäisten siviilimuslimien asettumisesta Suomen alueelle ei ole tarkkoja tietoja.Harry Halén kertoo kirjassaan kaukasialaisen vapaustaitelija Shamilin edustajasta mulla Ramazan Mustafanpojasta, jota pidettiin sisäisessä karkotuksessa Suomessa syksystä 1847 kesään 1849.  Antero Leitzinger sanoo kirjassaan, että tataariyhteisön perimätiedon mukaan ensimmäiset Suomeen asettuneet muslimisiviilit olisivat olleet saippuakauppiaat Samaledin Jusupoff (myöhemmin Yusuf) ja Alautdin Salavat, jotka olivat kauppamatkallaan nukahtaneet juovuspäissään Pietarista Suomeen menevään laivaan ja päädyttyään näin Suomeen aloittivat täällä menestyvän liiketoiminnan. Tarina ei välttämättä ole tosi, mutta asiakirjojen mukaan voidaan todeta, että Salavat jäi pysyvästi Suomeen vuonna 1884. Toisen tarinan mukaan kulkukauppias Hamidulla Rahimoff joutui jo 1868 muuttamaan Pietarista Viipuriin asumaan. Tämäkään tieto ei välttämättä ole tosi, mutta asikirjoista tiedetään, että ainakin jo 1873 Viipurissa kävi kolme muslimia.

saippuakaup

Kommentit (0)

Vastauksesi