Kesäisin tykkään onkia kaloja rannoilla.

Kesäisin tykkään onkia kaloja rannoilla.

Kesäisin tykkään onkia kaloja rannoilla. Minulla on ollut lasikuituvapaisessa ongessa ilmastointiteipillä kiinnitettynä heittovirvelin kela, jotta pystyn heittämään matosyötin kauemmaksi. En omista venettä jotta pääsen rannasta irti. Tuttavani kertoi että pyyntilaitteeni on laiton? Onko tosi? Saahan se siima normaalistikkin olla pitempi kuin vapa? Mikäli kohtaan tiukkapipoisen kalapoliisin kesällä, paljonko voi särjilleni tulla kilohintaa jos oletan että keskimääräinen saaliini on 3 särkeä,kukin 200 grammaa?

Vastaus

Tuttavasi on oikeassa. Tuolla viritelmällä kalastaminen on verrattavissa heittokalastukseen, ja sen harjoittaminen on luvanvaraista toimintaa, mikäli olet 18-65-vuotias.

Jokamiehenoikeudella sallitut pyyntitavat onkiminen ja pilkkiminen määritellään kalastuslaissa näin:

”Onkimisena pidetään sellaista kalastusta, jota harjoitetaan vavalla ilman heittokalastukseen soveltuvaa kelaa ja jossa vapa tai siima on onkijan kädessä tai käden ulottuvilla eikä vieheenä ole pilkki, uistin, perho tai muu keinotekoinen laite. Pilkkimisenä pidetään kalastusta siimaan kiinnitetyllä pystysuunnassa liikuteltavalla pilkillä, siimaa kädessä pitäen tai lyhyehköä heittokalastukseen soveltumatonta vapaa käyttäen.”
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820286#P88

Kun syöttinä on mato, ja rike on muutenkin kokonaisuudessaan verrattain vähäinen, saattaisit selvitä tilanteesta ensikertalaisena kalastuksenvalvojan huomautuksella.

Kieltämättä tarvittavien lupien kanssa (yht.49€) tulee särkikilolle hintaa, mutta tuolla summalla (joka käytetään ainakin osittain vesien kunnossapitoon) voisit kokeilla myös viehekalastusta, jolloin siiman päähän saattaisi tarttua muutakin eväkästä kuin särkeä.

Jos kuitenkin päätät pysyä onkimiehenä, eikä esimerkiksi kumiveneen hankinta tunnu mielekkäältä, yksi vaihtoehto on tavoittaa ottipaikat pidemmällä teleskooppivavalla.

Leppoisia hetkiä kalastuksen parissa joka tapauksessa!

Kommentit (0)

Vastauksesi