Kertooko tarina, mitä itämaan tietäjien Jeesukselle tuomalle kullalle...

Kertooko tarina, mitä itämaan tietäjien Jeesukselle tuomalle kullalle...

Kertooko tarina, mitä itämaan tietäjien Jeesukselle tuomalle kullalle tapahtui? Tuliko Jeesuksen vanhemmista rikkaita ihmisiä?

2 vastausta

Tarina ei kerro, mitä tietäjien kullalle tapahtui - eikä sitäkään, minkä verran kultaa oli. Jotain voimme kyllä päätellä, esimerkiksi sen, että nuorella perheellä oli epätavallisen paljon kuluja heti alkuun.

Jeesus syntyi vuonna 7 eKr. Silloin Juudeaa hallitsi Herodes Suuri. Hänen mielestään vastasyntynyt juutalaisten kuningas oli toimitettava pois päiviltä ensi tilassa. Joosefille ilmestyi unessa enkeli, joka käski viedä Jeesuksen turvaan Egyptiin, ja Joosef lähti heti yötä myöten matkaan perheensä kanssa.

Egypti ei sinänsä ollut mitenkään mahdottomien yhteyksien takana. Lisäksi esimerkiksi Aleksandriassa asui paljon juutalaisia. Joosefin perheen reissusta tuli kuitenkin pitkä, ja jollakin oli elettävä.

Herodes Suuri kuoli vuonna 4 eKr. Valtakunta jaettiin hänen poikiensa kesken, ja Juudea kuului Arkelaoksen osuuteen. Arkelaos joutui kaikin puolin huonoon maineeseen. Augustus kyllästyi hänen kelvottomaan hallintoonsa ja erotti hänet ja lähetti maanpakoon vuonna 6.

Tutkijoiden mielestä olisi luontevaa sijoittaa Joosefin perheen paluu Egyptistä Arkelaoksen hallituskauden lopulle, jolloin hänen kansansuosionsa oli hiipunut. Juudean Betlehem ei vaikuttanut hyvältä asuinpaikalta, ja Joosef päätyi Galileaan, jota hallitsi Arkelaoksen veli Herodes Antipas.

Joosef asettui Nasaretiin ja alkoi käydä töissä: hän oli ammatiltaan rakentaja. Kunnon raksaduunari ei tietenkään ole rutiköyhä, mutta mikään ei viittaa siihen, että perhe olisi ollut varakas.

Töitä kyllä riitti. Nasaret oli pieni maalaiskylä, mutta kuuden kilometrin päässä sijaitsi Galilean suurin kaupunki Seforis. Kaupungissa syntyi kapinoita Herodes Suuren kuoltua, ja roomalainen kenraali Varus poltatti sen ja myi asukkaat orjiksi. Herodes Antipas rakennutti Seforisin uudelleen entistä komeammaksi.

Toisaalta duunariperheessämme oli paljon lapsia. Matteus luettelee Jeesuksen veljet Jaakobin, Joosefin, Simonin ja Juudaan. Hän mainitsee lisäksi, että kaikki Jeesuksen sisaretkin asuivat samalla seudulla. Tyttärien avioituessa heille tarvittiin myötäjäiset, joiden piti olla suuremmat kuin sulhasen maksama morsiusraha.

Tietäjiä on perinteisesti pidetty persialaisina. Ainakin Betlehemin syntymäkirkko jäi tuhoamatta, kun persialaiset hyökkäsivät maahan vuonna 614. Jerusalemilainen kirjoitus vuodelta 836 kertoo, että persialaiset huomasivat kirkossa tietäjiä esittävän kuvan [mosaiikin] ja säästivät kirkon kunnioituksesta esi-isiään kohtaan.

Persian kulttuurissa tähdillä oli tärkeä asema. Juutalaisten Messias-ennustukset olivat epäilemättä tulleet persialaisille tutuiksi pakkosiirtolaisuuden aikana, ja maassa asui lisäksi yhä niiden juutalaisten jälkeläisiä, jotka eivät olleet palanneet takaisin kotimaahansa.

Persialaiset tekivät rahasta talouselämän perustan. Dareios I alkoi lyöttää dareikkeja, joita alettiin pian käyttää kansainvälisessä kaupassa. Dareikki oli kultaraha, joka painoi noin kahdeksan grammaa. Saikohan Jeesus-lapsi kullan rahoina?

Lähteet:
Matteuksen evankeliumi
Pauli Huuhtanen: Jerusalem ja Rooma http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C|Rb1306200
Eero Junkkaala ja Mikko Louhivuori: Raamatun maa http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C|Rb1324530

Kommentit (0)
11.02.201718:24
23055
34

Suomen televisiossa esitettiin joulukuussa 2009 dokumenttiohjelma, joka kertoi itämaan tietäjistä. Kyseisen tv-ohjelman nimi oli "Myytti itämaan tietäjistä."

 

Helsingin Sanomat 24. 12. 2009, sivu D 12.

Kommentit (1)
Maailma on täynnä monenlaisia uskomuksia ja legendoja.
12.2.2017 10:45 Jouko Markkula 7171

Vastauksesi