Kermasta tehdään esim Hanna Tädin kakkuja kun se on vanhaa.

Kermasta tehdään esim Hanna Tädin kakkuja kun se on vanhaa.

Kermasta tehdään esim Hanna Tädin kakkuja kun se on vanhaa. Voiko avaamattomasta piimästä tehdä jotain jonka viimeinen käyttöpäivä on viikon tai kaksi mennyt yli? Tuleeko vatsanpuruja? Mihin pohjautuu tuo että happamesta kermasta tehtiin ainakin ennen esim. noita kakkuja?

2 vastausta

Hapanta nestettä kuten piimää, hapanta kermaa tai kermaviiliä sisältävät leivonnaiset on mahdollista kohottaa ruokasoodalla, joka vaatii happoa toimiakseen kunnolla. Nykyisin leivonnaisten kohottamiseen käytetään yleensä leivinjauhetta, joka sisältää soodaa, tärkkelystä ja happamena ainesosana natriumpyrofosfaattia.

Hapanmaitotuotteet säilyvät pilaantumatta pidempään kuin maito. Piimää voi käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeenkin, mikäli se ei aistinvaraisesti arvioiden ole pilaantunutta. Kaksi viikkoa merkityn käyttöajan jälkeen piimä todennäköisesti kyllä on jo pilalla, sillä piimä säilyy noin 2 viikkoa valmistuksesta.

Lienee tarpeen mainita että tämä on siis kotikokin omaan kokemukseen ja vaillinaisen elintarvikekemian tuntemuksen perustuva mielipide. Elintarvikevirasto Eviran kanta asiaan nimittäin on, että ”viimeinen käyttöpäivä” -merkinnällä varustettua elintarviketta ei pidä käyttää merkityn päiväyksen jälkeen.

Lähde:

http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ruoka/192/nain_kohotat_taikinan

http://en.wikipedia.org/wiki/Fermented_milk_products

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/pakkaus...

Kommentit (0)
03.05.201411:27
28589
141

Ruokasooda on tosiaan se aine, joka ei vain nostata happamia maitopohjaisia taikinoita, vaan myös häivyttää liian happaman maun. Sitä on kuitenkin käytettävä varoen, sillä liika soodan annostelu tuottaa leipomukseen pahan maun, saattaa kuohuttaa taikinan ulos vuoasta uunissa ja ehkä tummentaa paistoksen pintaakin. Hapan laktoositon maitotuote tummentaa myös uunituotetta kuten vastaava tuore neste.

Hanna-tädin aikana pyrittiin käyttämään tarvikkeet, vaikka ne olisivat olleet hiukan vanhoja. Hyvä tarkoitus, joka toisinaan kuitenkin johti ruokamyrkytyksiin. Hanna on luultavasti aikoinaan keksinyt, että näin kerma tulee käytetyksi ja tuote on maistuva - en usko, että ohje on luotu nimenomaan siksi, että kerma pitäisi hapattaa sitä varten.

Säästeliäänä mummunakaan en käyttäisi kovin vanhaa piimää. Nykyiset teolliset maidonkäsittelymetodit muuttavat tuotteen erilaiseksi kuin mitä se on ollut kotimeijerin aikaan - ja täytyy ottaa huomioon myös, että maito jo saapuessaan nykymeijeriin ehkei välttämättä ole samana päivänä lypsettyä. Pannari ja leipä noin kolme päivää yli-ikäiseen piimään on onnistunut hyvin.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi