Keräilen kaikenlaisia hevoslehtiä ja -kirjoja.

Keräilen kaikenlaisia hevoslehtiä ja -kirjoja.

Hei! Keräilen kaikenlaisia hevoslehtiä ja -kirjoja. Äskettäin ostin kirpputorilta muutaman suomenkielisen Penny-lehden vuosilta 1985-86. Lehdissä mainostetaan Penny-klubia, jonka paketeissa tilaajat ovat saaneet erilaisia hevoskirjoja sekä muita tavaroita, kuten kirjepaperia ja kirjanmerkkejä. Penny-lehti muistuttaa sarjakuvineen ja palstoineen lähinnä 1990-luvun alun Villivarsoja. Tässä hieman pohjustusta, ja sitten kysymyksiin...

Onkohan tämä lehdissä mainostettu Penny-klubi sama kerho kuin nykyinen Pollux-hevoskerho? Ainakin Penny-lehden ja -klubin logossa on tismalleen samanlainen hevosenpää kuin Polluxin vanhassa logossa, ja tietääkseni Pollux on joissakin maissa nimeltään Penny. Jos kyseessä on sama kerho, miksiköhän Polluxin toimittajat eivät ole koskaan missään maininneet, että kerho on toiminut Suomessakin jo 1980-luvulla (ilmeisesti aika vähän aikaa, mutta kuitenkin)? Yleisestihän Polluxin on väitetty aloittaneen toimintansa Suomessa vasta vuonna 1998.

Entä onkohan vain sattumaa, että nämä 1980-luvun Penny-lehdet ovat niin samanoloisia 1990-luvun alun Villivarsojen kanssa? Vai onko näillä lehdillä ollut jotain tekemistä toistensa kanssa? Tosin ainakaan nykyisillä Villivarsalla ja Pollux-hevoskerholla ei tietääkseni ole mitään yhteyksiä... Jokin Penny-niminen hevoslehtihän on ilmestynyt ulkomailla vielä aika äskettäinkin, onkohan kyseessä Villivarsan ulkomainen vastine tai sama Penny, joka on siis aikoinaan ilmestynyt suomeksikin?

Olisin todella kiitollinen, jos saisin vastauksia näihin kysymyksiin! :)

Vastaus

Sisällöltään ja ulkoasultaankin samantyyppisiä lasten ja nuorten hevoslehtiä ilmestyy monissa maissa. Kotimaisin voimin ideoiduissa lehdissä voi olla ulkomailta ostettua käännösaineistoa, esimerkiksi sarjakuvia. Toiset lehdet ja kerhot ovat monikansallisen yrityksen tuotteita.

Pennyn ja Polluxin taustalla on norjalainen kustantaja Stabenfeldt AB, joka aloitti Penny-hevoslehden julkaisemisen 1982. Penny-kerho perustettiin pian lehden jälkeen. Nykyisin Stabenfeldt-kustantamo on ruotsalaisomistuksessa. Sama aineisto ilmestyy eri nimillä useissa Euroopan maissa. Norjassa lehti (sekä kerho) on edelleen Penny, Ruotsissa ja Suomessa se on Pollux ja Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Tšekissä ja Unkarissa puolestaan Pony.

1980-luvulla julkaisi yksityinen taho muutaman vuoden ajan suomenkielistä Pennyä. Kirpputorilta löytämäsi lehdet ovat siltä ajalta. Penny lopetettiin, koska myynti ei ollut riittävän hyvä. Penny on ilmestynyt myös Ruotsissa, mutta nyttemmin lopetettu.

Kun lopettaneen suomalaisen julkaisijan optio Pennyn aineistoon umpeutui, Villivarsa hankki oikeudet Pennyn sarjakuviin. Tällainen kaupankäynti on kustannusalalla tavanomaista. Villivarsan toimitus ei kuitenkaan ollut tyytyväinen Pennyn sarjakuviin, joten muutaman vuoden kuluttua ne vaihdettiin Wendy-lehden sarjakuviin. Wendy on 8-14-vuotiaille tarkoitettu hevoslehti, joka ilmestyy eri maissa Euroopassa.

Villivarsaa julkaisee Otavamedia, eikä sillä ole yhteyksiä Polluxiin. Pollux kyllä mainosti Villivarsassa paljon vuosituhannen vaihteessa - kohderyhmähän on molemmilla tuotteilla sama.

Pollux-hevoskirjakerho tosiaan aloitti toimintansa Suomessa myöhäissyksyllä 1998. Kun lehti, kirjakerho tai vastaava tuodaan markkinoille, ei historiaa yleensä esitellä, ei varsinkaan tällaisessa tapauksessa, jossa asialla on aikaisemmin ollut toinen kustantaja ja tuotteella aivan eri nimi. Uusi kustantaja markkinoi omaa brändiään. Joskus vaiteliaisuus selittyy sillä, että kaikki oikeudet eivät ole siirtyneet yrityskaupassa.

Verkkolähteitä (valitettavasti useimmat vierailla kielillä):
Stabenfeldt AB:n nuorten hevoslehdet ja -kerhot eri maissa http://www.stabenfeldt.com/penny (kutakin toteutusta pääsee katsomaan napsauttamalla hiirellä maan nimeä)
Otavamedian lehdet http://www.otavamedia.fi/web/guest/tuotteet (nuorten- ja lastenlehdet ovat luettelon loppupuolella)
Saksankielisen Wendy-lehden verkkosivut http://www.wendy.de/
Ruotsinkielistä Pennyä kaivataan yhä keskustelupalstalla http://www.tidningar.org/penny/ (lehtien keräilijää saattavat kiinnostaa esimerkiksi tiedot Pennyn ja Wendyn yhteistyöstä ja vaiheista)

iGS-vastaaja sai asiantuntija-apua henkilöltä, joka avusti Villivarsaa säännöllisesti 1980- ja 1990-luvuilla ja on muutenkin seurannut alaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi