Kenen suunnittelema vesiallas?

Kenen suunnittelema vesiallas?

Vanhan Eläinlääketieteellisen korkeakoulun (Hämeentie 57, Helsinki) tilalle rakennettiin asuintaloja. Pihalle jätettiin muistoksi vesiallas, joka on suojeltu kohde. Korkeakoulun suunnitteli Dag Englund, mutta suunnitteliko hän myös pääsisäänkäynnin puistikon vesialtaineen?

Kuvat: 
Vastaus

Vastaaja tutki lähdeteoksena vuonna 1995 julkaistua Eläinlääketieteellisen korkeakoulun historiikkia. Alan koulutus Helsingissä kärsi pitkään omien tilojen puutteesta. Viisikymmenluvun alusta valtio alkoi järjestää rahoitusta ja pohtia paikkaa tulevalle korkeakoululle, mutta Hämeentien rakennuksen pohjustustyöt alkoivat vasta 1957 ja rakennustyöt pääsivät kunnolla vauhtiin seuraavana vuonna. Rakennukset valmistuivat vähitellen ja vuonna 1965 uusissa tiloissa suoritettiin ensimmäinen tohtorinpromootio.  

Dag Englundin ehdotus "Vihreä tamma" voitti 1954 järjestetyn kutsukilpailun korkeakoulun rakentamiseksi. Englund suunnitteli koko rakennuskompleksin ja piha-alueet. Ainakin teoksen valokuva suunnitelman pienoismallista viittaisi siihen. Tosin teksti sisältää huomautuksen, että alkuperäisiin rakennussuunnitelmiin jouduttiin tekemään muutoksia. Todennäköisesti ne eivät kuitenkaan koskeneet rakennusten sijoittelua ja pihajärjestystä.

Pihamaasta tehtiin alusta alkaen vehreä. Kirjan mukaan kunnia tästä lankeaa rakennustoimikunnan puheenjohtajalle eläinlääkintöneuvos Julius Holmbergille. Hän pyysi vuonna 1961 työmaalle kaupungin apulaispuutarhurin avuksi istutussuunnitelman tekoon ja puuston ja kasvien viimeistelyyn nähtiin paljon vaivaa. Aivan varmuudella ei siis voi sanoa altaan suunnittelijasta, mutta kaikesta päätellen idea kuuluu Englundin koko tontin käsittävään ehdotukseen ja puutarhan komeus oli Holmbergin myöhempää ansiota.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi