Kenen piikkiin Olkiluoto 3:n lisämiljardit menevät ja miksi?

Kenen piikkiin Olkiluoto 3:n lisämiljardit menevät ja miksi?

Millaisella sopimuksella Olkiluoto 3 ydinvoimala oikein on tilattu? Sellaisellako, että "Suattaapa maksaa 3 miljartia vuan suattaapa se maksaa 9 miljartiaki"?

Vastaus

Pahasti myöhässä oleva rakennushanke alkoi vuonna 2005. Viimeisimpien arvioiden mukaan valmistumisajankohta olisi lopulta toukokuussa 2019 eli kymmenen vuotta suunniteltua myöhäisempi. Voimalan tilaajan Teollisuuden voiman mukaan kyseessä on kiinteähintainen avaimet käteen -sopimus.  

Alkuperäinen hinta-arvio oli 3,2 miljardia euroa. Sittemmin reaktoritoimittaja Areva laskeskeli rakennuskustannuksiksi ensin 4,7 miljardia euroa ja vuoden 2012 lopulla jo noin 8,5 miljardia euroa. Viivästymiskorvauksina TVO on vaatinut Arevalta 2,6 miljardia euroa, Areva TVO:lta 3,5 miljardia. Areva on perustellut korvausvaatimuksiaan sillä, että Teollisuuden Voima ei ole täyttänyt velvollisuuksiaan tilaajana ja on siten aiheuttanut viivästykset. TVO taas haluaa miljardihyvityksen tappioihin, joita yhtiölle on aiheutunut myöhästymisen takia saamatta jääneestä sähköenergiasta ja ylimääräisistä kustannuksista.

Riita on siirretty Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n välimiesmenettelyyn. Mukana rahasta riitelemässä on saksalainen Siemens, joka on vastannut Olkiluodon turpiinitoimituksista. Tähän asti välimiesmenettely on antanut kaksi päätöstä TVO:n eduksi, mutta rahallisiin korvauksiin se ei vielä ole ottanut kantaa.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi