Kemijoki laskee Perämereen, mutta missä tarkalleen joki loppuu ja meri alkaa?

Kemijoki laskee Perämereen, mutta missä tarkalleen joki loppuu ja meri alkaa?

3 vastausta

Tarkasti joen loppumispaikkaa on vaikea maantieteellisesti määrittää. Kemijoki loppuu siihen, mistä Perämeri alkaa.

Kommentit (0)
28.12.201716:55
99220
48

Mielestäni (ja Google Mapsin mukaan) Kemijokeen kuuluvat Sotisaaren, Vähämaan, Hietalietteen ja Paskon väliset kapeat uomat ja niiiden loppuessa alkaa meri. Iso-Räsikön ja Martinkarin katsoisin olevan jo meren saaria, mutta kieltämättä hieman tulkintakysymys. Pääuomassa rajan voisi katsoa olevan Paskon lounaiskärjestä vaikkapa Ahvenpankin länsireunaan.

Toinen tapa olisi mitata veden suolapitoisuutta eri kohdista, mutta sitten pitäisi keksiä raja-arvo, jossa suolaton jokivesi muuttuu (vähä)suolaiseksi merivedeksi. Jokivesi kuitenkin laimentaa suolapitoisuutta pitkälle merelle asti, joten Perämeren suolapitoisuus (0.30-0.35%)  saavutetaan vasta kaukana merellä. Ehkä rajaksi voisi laittaa vaikkapa 0.1% tai joku muu jokivedestä poikkeava arvo.

Kommentit (3)
Sama kysymys voidaan toki esittää liittyen mihin tahansa jokeen ja useimmat joet päätt... Sama kysymys voidaan toki esittää liittyen mihin tahansa jokeen ja useimmat joet päättyvätkin jonkinlaiseen suistoalueeseen, joka ei ole selkeästi jokea eikä merta/järveä, vaan jotain siltä väliltä. Suistoalueen jokimaisuuteen/merimäisyyteen vaikuttaa esim. veden virtausnopeus sekä se, kuinka pitkälle vuorovesi työntyy suistoon. Toisaalta koko joen määritelmä ehkä hieman hämärtyy sellaisten jokien yhteydessä, kuin vaikkapa Jangtse, joka on kymmeniä kilometrejä leveä ja valtamerialuksetkin voivat nousta sitä pitkin satoja kilometrejä ylös näkemättä edes joen rantoja.
28.12.2017 20:56 Leo Salminen 5674
Kiitos asiantuntemusta osoittavasta kommentista!
9.1.2018 11:31 Helsingin kaupunginkirjasto 0
Kiitos asiantuntemusta osoittavasta kommentista!
9.1.2018 11:31 Helsingin kaupunginkirjasto 0
08.04.201909:58
99220
18

Tutkijat ovat nyt keksineet käyttää kasvillisuutta määrittämään missä joki loppuu ja meri alkaa.  Esim palpakot ovat selvästi jokilajeja ja haurat merikasveja.

Eli eikun tutkimaan Kemijokisuiston kasveja!

Kommentit (0)

Vastauksesi