Keitin kananmunia, kaksi nousi pintaan. Miksi? Olivat ihan syötäviä.

Keitin kananmunia, kaksi nousi pintaan. Miksi? Olivat ihan syötäviä.

Vastaus

Kananmunan päässä oleva ilmatila on tuoreena ja vastamunittuna tilavuudeltaan pieni. Munan vanhetessa ilmatilan koko kasvaa vähitellen. Munia luokitellaan eri laatuluokkiin ilmatilan koon mukaan. Ilmatilan koon saa selville keittämällä. Mitä korkeammalle veden pintaan kananmuna hakeutuu, sitä enenmmän siinä on ilmaa sisällä. Yleisesti ajatellaan, että pinnalla kelluvat munat ovat pilaantuneita. Kelluminen tarkoittaa kuitenkin käytönnössä sitä, että kananmuna on suhteellisen vanha ja sen sisällä on paljon ilmaa. Varsinaisen pilaantumisen saa selville tutkimalla kananmunan valkuaisen ja keltuaisen väriä ja koostumusta. Same tai muuten epätavallinen väri viittaa pilaantumiseen. Varmin pilaantumisen merkki on epämiellyttävä haju. Tuoreen kananmunan pitäisi olla lähes hajuton. 

Kommentit (0)

Vastauksesi