Käytetyn tietokoneen arvo

Käytetyn tietokoneen arvo

Hei Katson netistä käytettyjä tietokoneita, jotkut laittavat vanhoille hurjia hintoja. Mikä on oikeastaan käytetyn vanhan tietokoneen arvo. Ajatellaan vaikka kymmenen vuotta vanhaa. Tai pari-kolme vuotta vanhaa. Jostain jäänyt tämä muistiin alkaa mennä nollaa kohti arvo.

Vastaus

Tietokoneiden arvo on hyvin riippuvainen komponenteista, joita ne sisältävät. Jotkut osat, esimerkiksi tehokkaat prosessorit, muistit tai emolevyt saattavat säilyttää arvonsa hyvinkin pitkään. Toisaalta joidenkin osien arvo saattaa myös vaihdella niiden suosion, tai viimeaikaisten uusien osien julkaisun myötä. Kymmenen vuotta vanhalla perustietokoneella on siis tuskin kovin suurta arvoa. Mikäli sillä pystyisi kuitenkin suhteellisen kivuttomasti hoitamaan päivittäisiä asioita, voisi sen myymisestä pienen korvauksen pyytääkin. 2-3 vuotta vanha tehokas tietokone saattaisi olla vielä kysyttyä tavaraa. Joissain tapauksissa jopa yksittäinen tietokoneen sisältä löytyvä osa, kuten näytönohjain tai prosessori, voi olla jollekin tietokoneen rakentajalle juuri se puuttuva osa, josta ollaan valmiita maksamaan.

Eräässä tutkimuksessa todettiin, että tietokone menettää arvostaan noin viidesosan jo myyntihetkellä. Tämä pitää ehkä enemmän paikkansa valmiiden, eri valmistajien (kuten Dell, Acer, HP ym.) kasaamien konepakettien ja läppäreiden kanssa; Tietokoneliikkeiden kasaamien koneiden osien arvon muodostama summa ei välttämättä laske noinkaan paljoa, mikäli konetta ei ole juurikaan käytetty. Asiaan vaikuttavat siis osien tehokkuus, yhteensopivuus nykyisten osien/ohjelmien kanssa, sekä koneen kunto. Hinta-arviota on siis vaikea tehdä yleisellä tasolla - jokainen tietokone on arvioitava erikseen.

Oma huomio: Perusläppäreiden arvo laskee huomattavasti nopeammin, koska ne yleensä maksavat suhteessa enemmän kuin pöytäkone maksaisi samankaltaisilla osilla (ilman näyttöä).

Kommentit (0)

Vastauksesi