Käytettiinkö Helsingissä kaupunkikaasua myös kotien ja julkisten tilojen sisävalaisuun?

Käytettiinkö Helsingissä kaupunkikaasua myös kotien ja julkisten tilojen sisävalaisuun?

Helsingissähän on kaupunkikaasua käytetty aikoinaan myös valaistukseen, joka on ehkä tarkoittanut pääasiassa katuvalaistusta, mitä olen Helsingin kaupunkikaasun historiaan perehtynyt, eli kaasukäyttöisiä katulyhtyjä on ollut ympäri kaupunkia. Mutta käytettiinkö kaupunkikaasua myös kotitalouksien valaisemiseen ja julkisten tilojen sisävalaisuun, vai onko kaupunkikaasun pääasiallisin käyttö kotitalouksissa ollut ruoan valmistus, eli kaasuliesi?

Vastaus

Timo Herrasen teoksessa Kaasulaitostoimintaa Helsingissä 1860-1985 kerrotaan, että ulkovalaistuksessa kaupunkikaasua käytettiin aina 1940-luvulle, mutta sisävalaistuksessa sähkö syrjäytti kaasun jo 1910-luvulla. Kaasua käytettiin myös kotitalouksien lämpöenergiana ja julkisten tilojen valaisijana. Kotitalouksiin oli saatavissa mm seuraavia kaasulla toimiva laitteita: saunankiukaat, jääkaapit, vedenlämmittemet. Olipa kerrostaloissa kaasukäyttöisiä pesupatojakin.

Sähkön syrjäyttäessä kaasun mm. valaistuksessa kaasuhellat jäivät yleisimmiksi kotitalouden laitteiksi, joissa käytetiin kaasua.

Kaupunkikaasua käytettiin myös teollisuudessa voimakoneiden polttoaineena.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi