Kaverin tenava oli saanut kotitehtävän, jossa piti laittaa kappaleita veteen ja...

Kaverin tenava oli saanut kotitehtävän, jossa piti laittaa kappaleita veteen ja...

Kaverin tenava oli saanut kotitehtävän, jossa piti laittaa kappaleita veteen ja tutkia mikä on painavampaa, yhtä painavaa tai kevyempää kuin vesi. 

Olivat kysyneet opettajalta, mistä tietää onko kappale ja vesi saman painoiset, johon ope oli sanonut, että hänen pitää tarkistaa opettajan oppaasta tms. Tämän jälkeen en minäkään enää uskaltanut näkemystäni esittää. Miten siis on: mistä näkee onko kappale yhtä painavaa kuin vesi?

Vastaus

Tehtävähän perustuu Arkhimedeen lakiin: nesteessä olevaan kappaleeseen kohdistuu ylöspäin kohottava voima eli noste, joka on yhtä suuri kuin kappaleen syrjäyttämän nestemäärän paino. Jos kappaleen tiheys on veden tiheyttä pienempi, noste on suurempi kuin kappaleen paino, kappale pyrkii nousemaan ylöspäin ja lopulta asettuu kellumaan. Jos kappaleen tiheys on täsmälleen sama kuin vedellä, noste ja kappaleen paino ovat yhtäsuuret ja kappale pysyy vedessä paikoillaan. Jos kappaleen tiheys on suurempi kuin vedellä, kappaleeseen kohdistuva noste on pienempi kuin kappaleen oma paino ja kappale vajoaa pohjaan.

Lähteet:
http://www02.oph.fi/etalukio/opiskelumodulit/fysiikka/kurssi1/alus/voima...
http://en.wikipedia.org/wiki/Buoyancy

Kommentit (0)

Vastauksesi