Kauppatorin rannassa oleva kolera allas. Sen historia ja synty?

Kauppatorin rannassa oleva kolera allas. Sen historia ja synty?

Vastaus

Satama-altaat rakennettiin 1800-luvun alkupuolella. Nykyisen Kauppatorin kohdalla oli Kaupunginlahti mutaisine rantoineen, rantavajoineen ja pienine pistolaitureineen. Rantaa pitkin kulki nykyisen Kauppatorin laitaa Eteläinen Rantakatu. Yhtäjaksoisen laiturin aikaansaamiseksi oli rantaviivaa veden mataluuuden takia siirrettävä huomattavasti ulommaksi. Alkoi vuosia kestänyt täyttämistyö. Soutu- ja purjeveneitä ja pieniä höyrypursia varten rakennettiin kolme allasta. Keisarillisen linnan (nyk. Presidentinlinnan) edustalla olevaa allasta käytettiin etupäässä Viaporiin suuntautuvaan liikenteeseen. Sataman tätä kohtaa nimitettiin Linnanlaituriksi. Kaikkein eteläisimpään osaan rakennettiin suurempi allas höyrypursille ja jaaloille. Sataman luoteisnurkkaan sijoitettiin ns. Kala-allas. Altaan nimi oli asiakirjoissa Stadsfiskarens båthamn eli kaupungin kalastajain venesatama, Fiskarhamnen eli kalastajasatama sekä sitten 1800-luvun lopusta alkaen kansanomaisena nimityksenä Kolerabassängen - Kolera-allas.

Nimitys tulee kirjaimellisesti kolerasta. Eräs kippari kuoli koleraan Helsingissä vuonna 1893 syysmarkkinoiden aikaan. Kuolleen kipparin venettä pidettiin karanteenissa altaassa ja allasta vartioitiinkin jonkin aikaa, koska veneen pelättiin saastuttaneen altaan veden.

1800-luvun lopulla Kalastajasataman ja koko Eteläsataman vesi oli viemäreiden pilaamaa. Kauppatorin tienoilla vilisi rottia. Likaa ja tuoksuja tuli myös Katajanokan pohjoisrannan jätelaiturista. Kaupungin ulkokäymälöiden tuotteita lastattiin laiturilla proomuihin, jotka kuljettivat ne maaseudun peltojen lannoitteeksi. Väitettiin myös, että jätekuskit yön hiljaisuudessa tyhjensivät lastinsa suoraan veteen. Tätä väitettiin jopa eräänlaiseksi hajumielenosoitukseksi kenraalikuvernööri Bobrikovin politiikkaa vastaan.

Kolera-altaaseen nykyään liittyviä traditioita on esimerkiksi Suomen epätieteellisen seuran Jaakonpäivän kivenheitto. Altaaseen on heitetty syväjäätynyt kivi, silitysrauta, kosminen meteoriitti, puinen mukulakivi, riimukiven puolikas, laavakivi Etnasta, Volgan mutkan kivi ja vuolukivi.

Ylenaikaisen ohjelmassa kerrottiin myös aprillipilasta joitakin vuosia sitten. Toimittaja Olli Ihamäki oli ilmoittanut lohien nousseen kolera-altaaseen, ja kaupunkilaiset innostuivatkin saapumaan Kauppatorille onkineen.

Lähteet:
Helsingin kadunnimet. 1981
Toppari, Kirsti: Vanha kauppahalli. Helsingin sanomat, 1979
Alho, Asmo: Helsinki ennen meitä : vanhojen kuvien kertomaa. Otava, 1962
http://www.hel.fi/kaumuseo/svenska/kysymuseolta.html

Kommentit (0)

Vastauksesi