Kauanko nykykirjat säilyvät?

Kauanko nykykirjat säilyvät?

Kuinka pitkään nykyisin tavallisimmin painettavat kirjat säilyvät (siis ennen kuin paperi hapertuu, muste haaleenee tms)? Poikkeaako esim. halvimpien pokkarien säilyvyys merkittävästi laadukkaammista materiaaleista?

Vastaus

Nykykirjojen ongelmallisin asia on paperin laatu. Pokkarit painetaan usein halvasta mekaanisesta massasta. Mekaanisesta massasta valmistettu paperi kellastuu ajan kuluessa, mikä johtuu massan sisältämästä ligniinista. Auringon paisteeseen jääneissä pokkareissa kellastuminen voi alkaa jo parin päivän jälkeen, mutta asiallisesti säilytettynäkin kellastuminen alkaa jo parin vuoden kuluttua kirjan julkaisusta.

Uusien halpispokkareiden paperi on lähes poikkeuksetta mekaanisesta massasta valmistettua, mutta lähivuosien aikana siitä on alettu kustannustehokkuuden vuoksi valmistaa myös kovakantisia kirjoja.

Nykypäivän kirjojen huono laatu on herättänyt suurta huolta ja monet pelkäävät, että lukukelvottomaan kuntoon menneiden kirjojen myötä myös iso osa nykykirjallisuudesta katoaa. Kirjaharrastajien ja kirjastojen parissa onkin noussut liikehdintään halpispainatusta vastaan. Tästä on hyvänä esimerkkinä sivusto Permanence Matters:
http://www.permanencematters.com/

Kommentit (0)

Vastauksesi