Kauanko mieto tai väkevä punaviini on juomakelpoista kun se on avattu ja seura...

Kauanko mieto tai väkevä punaviini on juomakelpoista kun se on avattu ja seura...

Kauanko mieto tai väkevä punaviini on juomakelpoista kun se on avattu ja seura on sen verran raitista että puolet pullosta jää käyttämättä? Onko viinit ja liköörit yms. alkoholit tässä tapauksessa paras säilyttää jääkaapissa vai miten?

Nimimerkki kohtuukäyttäjä

Vastaus

Alko Oy:n asiakaspalvelu kertoi viinien, ja samalla vähän muidenkin alkoholijuomien säilyvyydestä seuraavasti:

Avatussa pullossa miedot viinit säilyvät vain muutamia päiviä, väkevät viinit muutamia viikkoja. Mitä kehittyneempää viini on, sitä nopeammin sen tuoksu ja maku kärsivät ilman vaikutuksesta. Marja- ja hedelmäliköörejä tai muna- ja kermaliköörejä ei pidä säilyttää yli yhtä vuotta.

Kaikkia alkoholijuomia kannattaa säilyttää tasalämpöisessä viileässä paikassa, ainakin 10-15 asteessa, ja valolta suojassa. Luonnonkorkilla suljetut viinit kannattaa myös pitää makuuasennossa, jotta korkki ei kuivu. Mitä enemmän viinissä on sokeria tai alkoholia, sen paremmin se säilyy.

Tarkkoja säilymisaikoja on vaikea antaa, sillä viinit 'elävät' pullossa. Alkoholijuomat eivät myöskään pilaannu kuten esimerkiksi maito, vaan pikkuhiljaa maku muuttuu niin, että viini ei ole enää maukasta. Mitään myrkkjä tai bakteereja viineihin ei säilytyksen aikana synny, joten voit aina tuoksuttaa ja maistaa viinejäsi. Luota aisteihisi - jos viini tuoksuu ja maistuu siltä miltä sen kuuluukin, voi sitä hyvin nauttia.

Madeira, puolikuivakin, säilyy muutaman vuoden aivan mainiosti avaamattomana. Vuosikymmeniä sitä ei kuitenkaan kannata säilytellä, se on kuitenkin jo kypsytetty valmiiksi ennen pullotusta. Avattuna madeira säilyy muutamasta päivästä viikkoihin.

Portviini säilyy laadusta riippuen hyvin tai erittäin hyvin. Perusruby tai late bottled vintage säilyvät vuoden pari oikein hyvin, mutta pidempi säilytys ei enää paranna niitä. Tawnyt ja varsinkin vuosikertaportviinit säilyvät erittäin hyvin, jopa vuosikymmeniä. Mitä pidempiaikaisesta säilytyksestä on kyse, sen tärkeämpää kuitenkin on, että säilytysolosuhteet ovat oikeaoppiset. Avattuna iäkkäät portviinit taas säilyvät lyhyen aikaa, vain muutamia päiviä, ennen kuin maku alkaa muuttua. Ruby ja lbv taas säilyvät tässä suhteessa paremmin, jopa viikkoja.

Makea valkoviini säilyy myös erittäin hyvin, jos kysessä on sauternes-tyyppinen viini. Monet huippusauternesit, tokajit ja trockenbeerenausleset säilyvät vuosikymmeniä, mutta perusviineille muutama vuosi on tarpeeksi. Avattuina ne säilyvät muutamia päiviä.

Kaiken kaikkiaan harva viini paranee pitkästä säilytyksestä, poikkeuksen tekevät vain huippusauternesit, tokajit ja vuosikertaportviinit jotka tarvitsevat pitkän pullokypsytyksen. Suurin osa valikoimamme tuotteista ovat kuitenkin valmiita nautittavaksi heti.

Suurin osa alkoholijuomista on tarkoitettu nautittavaksi lähellä ostohetkeä, ts. ne eivät parane enää vanhetessaan. Väkevät alkoholijuomat, kuten kirkkaat viinat, konjakit, rommit ja viskit, säilyvät kyllä hyvin, jopa vuosia, niin avaamattomina kuin avattuinakin. Ajan myötä niissäkin tosin tapahtuu alkoholin sekä aromien haihtumista.

Liköörit säilyvät melko hyvin, koska niiden alkoholipitoisuus on suuri ja ne sisältävät niin paljon sokeria - mitä enemmän sokeria tai alkoholia tuotteessa on sitä paremmin se säilyy. Yleensä suomalaisille marjalikööreille annetaan säilyvyysajaksi noin vuosi.

Alkoholijuomien säilyvyydessä ylipäätään ratkaisevaa ovat säilytysolosuhteet. Kaikki alkoholijuomat tulee säilyttää pimeässä ja viileässä, ja luonnonkorkilla suljetut pullot (väkeviä alkoholijuomia lukuunottamatta) lappeellaan.

Lisää tietoa: http://www.alko.fi/pienijuomaopas

Kommentit (0)

Vastauksesi