Katselin muutama päivä sitten vanhaa elokuvaa villin lännen ajoilta.Siinä...

Katselin muutama päivä sitten vanhaa elokuvaa villin lännen ajoilta.Siinä...

Katselin muutama päivä sitten vanhaa elokuvaa villin lännen ajoilta.Siinä kaveri käväisi vesassa lukemassa jonkin sopimuspaperin koska ei halunnut näyttää käyttävänsä silmälaseja ikänsä vuoksi.Hän vetaisi vessan lähtiessään.Onko siis villin lännen aikaan jo ollut vesihuusseja.??Oliko kaupungeissa jo viemäriverkostojakin tuolloin.Suurimmassa osassa villin lännen kuvissa näkyy kuitenkin hotellihuoneen nurkassa kannu ja vati pesua varten,eikä suinkaan vessoja ja kylppäreitä.

Vastaus

"Villi Länsi" on sekä ajallisesti että paikallisesti aika epämääräinen. Ihan varmaa on, että nopeasti kasvaneissa Lännen pikkukaupungeissa kultaryntäyksen aikaan (1800-luvun puolenvälin paikkeilla) ei viemäröinti ollut ensimmäinen huoli. Sitä vastoin Kalifornian isoissa kaupungeissa, kuten San Franciscossa ja San Diegossa asiaan oli jo paneuduttu 1800-luvun loppupuolella. Ohessa San Diegosta raportti vuodelta 1888, siinä kuvataan viemärilaitosta suhteellisen yksityiskohtaisesti. Myös San Franciscossa viemäreitä oli, mutta niiden tila oli raportin mukaan (1886) aika surkea.

Vertailun vuoksi, Helsinkiin vahvistettiin 1888 rakennusjärjestys joka mahdollisti vesivessojen rakentamisen.

Kun me katsotaan elokuvia, pitäisi muistaa että ne eivät ole historiallisia dokumentteja. Vesivessa jossain kuivuudesta kärsivässä Villin Lännen preeriakaupungissa kuulostaa anakronismilta. Taiteellista vapautta?

Lähteet:
http://www.sandiegohistory.org/journal/2002-4/1888.htm
http://www.sewerhistory.org/articles/whregion/1886_abs201/article.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi