Katselin dokumenttiohjelmaa kuninkaallisista jalokivistä.

Katselin dokumenttiohjelmaa kuninkaallisista jalokivistä.

Katselin dokumenttiohjelmaa kuninkaallisista jalokivistä. Tiaara ja diadeemi mainitaan usein, kruunu harvemmin. Yritin etsiä tietoa mikä on näiden ero. Lopputuloksena entistä sekavampi kokoelma ristiin meneviä viitteitä: tiaara on avoin, paitsi suljettu tiaara, diadeemi voi olla tiaara, diadeemi voi tarkoittaa myös pyöreää kruunua, vertaa suljettu tiaara.

Löytyykö tiaaralle, diadeemille ja kruunulle määritelmiä kun puhutaan nimenomaan jalokivi- ja/tai jalometallikoruista? Vaikuttaako kenties se, pidetäänkö korua tietyllä tavalla? Jos taas sanat ovat synonyymejä, mikä ratkaisee mitä milloinkin käytetään? Jos perinteikkään arvokorutalon kultaseppä tekee nyt uuden päässä pidettävän korun, kuinka hän nimeää sen?

Vastaus

Sekä diadeemit ovat tiarat ovat eräänlaisia kruunuja, mutta niillä tarkoitetaan nimenomaan naisten hiuksillaan tai otsallaan kantamaa pääkorua. Miehet eivät ole käyttäneet kumpiakaan enää vuosisatoihin, vaan miehen päässä on aina kruunu.

Diadeemit ovat itse asiassa kruunujen edeltäjiä. Ne olivat alkujaan kirjailtuja nauhoja, jotka sidottiin pään ympärille osoittamaan kantajansa kuninkaallisuutta. Myöhemmin ne alettiin valmistaa jalometallaista ja koristella arvokivin. Tiara on perinteisesti ollut korkea kruunu, jota käyttivät muinaisen mesopotamian hallitsijat.

Nykyään nimityksiä “tiara” ja “diadeemi” käytetään pitkälti synonyymeinä., mutta yleensä diadeemiksi kutsutaan renkaan muotoista naisten kruunua ja tiaraksi takaa avointa tai ainakin edestä korkeampaa diadeemia. Toiset tekevät erot myös kantajan perusteella: diadeemi on kuninkaallisen naisen arvon tunnus, tiaraa voi pitää kuka vain.

Nykyisin tiaraa käyttävät erityisesti morsiamet ja esim. Diorilla ja Swarowskilla tämän pääkorun nimitys näyttäisi olevan nimenomaan tiara eikä diadeemi.

Lähteet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tiara

http://en.wikipedia.org/wiki/Diadem

http://en.wikipedia.org/wiki/Crown

http://orderofsplendor.blogspot.com/2011/10/royal-splendor-101-tiaras-an...

http://www.perfect-wedding-day.com/bridal-tiaras-history-diadem.html

http://www.tiaratown.com/history.htm

http://hoholi.com/2011/12/09/diamond-crowns-tiara-of-famous-people/

Kommentit (0)

Vastauksesi