Katselen tässä elokuvaa Vertigo joka on vuodelta 1958.Tämän elokuvan kuten...

Katselen tässä elokuvaa Vertigo joka on vuodelta 1958.Tämän elokuvan kuten...

Katselen tässä elokuvaa Vertigo joka on vuodelta 1958.

Tämän elokuvan kuten kaikkien muidenkin suurinpiirtein noiden vuosikymmenten elokuvien kanssa viihtyessä minua askarruttaa aina sama asia: miksi ne ovat niin värikkäitä?

Yksikään nykyelokuva ei ole yhtä värikäs kuin tuon ajan elokuvat. En varmasti ole ainoa asian huomannut ja siihen on varmasti jokin syy. Jos jollakulla on sininen puku, sen sini sattuu silmiin. Ihmisten ihonväri on paljon punakampi. Ruoho vihreämpää. Kaikki, siis aivan kaikki värit ovat paljon kirkkaampia verrattuna nykyajan elokuviin, tv-mainoksiin, sarjoihin jne. Värit ovat toki nykyään realistisempia mutta eivät aivan yhtä viehättäviä.

Mistä johtuu 50-60-lukujen elokuvien huomattava värikylläisyys? Korostetaan nyt etten tarkoita lavastuksella tai puvustuksella aikaansaatua värimaailmaa vaan värimaailmaa kokonaisuudessaan. Jopa asvaltti ja tomutiet ovat mustempia ja suklaanruskeampia kuin nykyleffoissa. Johtuuko se käytetystä filmistä tms?

2 vastausta

Vertigon värikylläisyyden takana oli Technicolor-yhtiön kehittämä värielokuvien valmistustapa, jossa elokuva kuvattiin kolmelle filmille, joista yksi ikään kuin taltioi punaisen, yksi vihreän ja yksi sinisen ja jotka myöhemmin yhdistettiin yhdeksi filmiksi. Technicolor-värielokuvien tuottaminen oli kuitenkin kallista ja aikaa vievää puuhaa, joten Technicolor-kuvauksen suosio alkoi laskea 1950-luvulla, kun kilpailevat yritykset toivat markkinoille halvempia metodeja, joilla elokuva saatiin suoraan kuvattua yhdelle filmille. Vertigo onkin kuvattu jo aikana, jolloin Technicolor-kuvauksen suosio alkoi olla jo laskussa.

Lähteet:
http://www.widescreenmuseum.com/oldcolor/technicolor1.htm
http://lauraretrolibrarian.blogspot.fi/2011/06/technicolor-vertigo.html

Kommentit (0)
26.08.201910:38
94
12

Itse asiassa Technicolor luopui kolmen filmin valmistustavasta jo ennen Vertigoa. Sen sijaan Vertigon värikylläisyyden ja kestävyyden taustalla oli Technicolorin 1970-luvun puoliväliin saakka käyttämä, korkealaatuinen Dye Transfer Process -tekniikka.

Kommentit (0)

Vastauksesi