Katoaako menneisyys mihinkään?

Katoaako menneisyys mihinkään?

Katoaako menneisyys mihinkään, vai onko elämä ikään kuin joukko päällekkäisiä layereita? Miten esim. valokuvia voi olla olemassa, jos menneisyys ei ole olemassa vielä jossain? Koska jos ei olisi, niin eikö valokuvakin katoaisi?

Vastaus
24.04.201922:53
5337
50

Taidamme nyt olla ns. perimmäisten kysymysten äärellä.

Joissain teorioissa maailma on neli- tai jopa useampiulotteinen staattinen "köntti", jossa aika ilmenee yhtenä ulottuvuutena, josta me kolmiulotteisessa kokemuspiirissämme kykenemme kerralla havaitsemaan vain äärimmäisen ohuen "nykyhetki-siivun" tai "layerin".

Toisissa teorioissa taas mitään aikaa ei varsinaisesti edes ole olemassakaan, vaan olemme vain ryhtyneet kutsumaan ajaksi ja sen "kulumiseksi" sitä, miten me tämän olevaisen syiden ja seurausten verkoston koemme. Tässä mallissa yhden hetken tai "layerin" muodostavat ilmeisesti ne tapahtumat, jotka eivät ole toistensa syitä eivätkä seurauksia, eivät välittömästi eivätkä välillisesti.

Kumpikin lähestymistapa kyllä selittää tekemiämme havaintoja omalla tavallaan, mutta kumpikin myös sivuuttaa tuon niin kiusallisen kysymyksen siitä, mitä oikeastaan on olemassaolo.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi