Kasvojeni iho käyttäytyy edelleen kuin murrosiässä, vaikka olen jo yli...

Kasvojeni iho käyttäytyy edelleen kuin murrosiässä, vaikka olen jo yli...

Moi! Kasvojeni iho käyttäytyy edelleen kuin murrosiässä, vaikka olen jo yli kaksikymppinen. Finnejä on siis edelleen, joskus runsaahkosti ja erikokoisia, joskus vähemmän koko kasvoissa, vähiten silmien ympärillä. Varsinaista aknea minulla ei ole koskaan ollut. Mistä tämä johtuu? Enkö vain huolehdi tarpeeksi ihoni puhtaudesta? Lisääkö meikkaaminen finnien muodostumista? Mikä vaikutus ravinnolla on tämmöiseen ihon käyttäytymiseen vai onko mikään?

Vastaus

Moi! Ihosi saattaa käyttäytyä murrosiän tapaan lähes koko ikäsi. Minulle kävi niin, ja neljän aikuissukupolven (30-60-vuotiaita) kasvojen tarkastelu saa uskomaan taipumuksen periytymiseen. Jopa vaihdevuodet ohittaneilla naisilla on ollut finnejä kasvojen keskialueella. Iho ei kuitenkaan ole haitannut sukumme elämää ja onnea. :)

Yksilöllisillä kokemuksilla ei ole tieteellistä todistusarvoa, mutta finnien suhteen tutkimus vahvistaa maallikon arvelut. Huomattava osa 30-50-vuotiaista kärsii finneistä. Niiden syntyyn vaikuttavat sekä hormonaaliset että perinnölliset tekijät.

Ihon huolellinen puhdistaminen on tärkeää, mutta sitä ei tarvitse liioitella. Meikata saa. Omalle iholle sopivat kevyet tuotteet voivat olla parempia kuin vaikkapa hyvin rasvaiset voiteet. Toisaalta kunnon kosteusvoide ja iän myötä rasvakin saattaa pitää ihon toimivampana. (Jälkimmäinen on epätieteellistä mutu-viisautta.)

Ruokavaliolla ei ole todettu olevan merkittävää vaikutusta finnien syntymiseen. Vähän energiaa sisältävä ravinto vähentää kyllä talin muodostumista. Jotkut ovat lujasti sitä mieltä, että suklaa tai juusto pahentaa finnitilannetta. Sekä ruoka- että meikkiasioissa on syytä luottaa omaan kokemukseensa. Finnit ovat kaiken kaikkiaan varsin yksilöllinen juttu.

Asiantuntijatietoa: http://www.tohtori.fi/ihonhoitoklinikka/ (katso Tutustu ihonhoitoklinikkaan / Akne; kannattaa lukea kaikki artikkelit)
Asiantuntijatietoa lyhyessä lehtijutussa: http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/terveys.asp?id=1878968

Kommentit (0)

Vastauksesi