Käsitöiden myynnin verotus

Käsitöiden myynnin verotus

Kuulemma itse tehtyjen käsitöiden myynnistä esim. netissä tai myyjäisissä pitäisi maksaa veroja, vaikka olisi yksityishenkilö eikä yrittäjä. Miten verottajalle ilmoitetaan tällä tavalla saaduista tuloista? Tarvitaanko jotain kirjanpitoa? Miten paljon veroa menee? Voiko tulla jotain seuraamuksia, jos ei ilmoita?

Vastaus

Jos myyt vain muutaman käsityön, ei verottajalle tarvitse ilmoittaa mitään. Mutta jos harrastat jatkuvaa kauppaa pienessä ansaintamielessä, on tulo veronalaista. Verohallinnon ohjeen mukaan myynti olisi parasta kirjata muistiin vaikkapa vihkoon. Myös omat kulut kannattaa kirjata ylös: langat, puikot ja muut tarvikkeet. Esitäytettyyn veroilmoitukseen voi sitten merkitä toiminnasta saadut tulot ja vähennyksiin oikeuttavat menot. Yli 8 500 euron yli mennessä pitää ilmoittautua myös arvonlisäverovelvolliseksi. Verkosta löytyy varsin hyviä ohjeita aiheesta.

Verottaja tuskin jahtaa aktiivisesti esim. käsitöiden myyntiä harrastavia, mutta kuten television uutislähetyksessä hiljan kerrottiin, saa viranomainen toisinaan ilmoituksia ammattimaisen oloisesta myyntitoiminnasta verkon kauppapaikoilla. Verohallinnon vihjetietolomake verovilpistä avattiin vuonna 2015. Anonyymejä vihjeitä mahdollisesta veronkierrosta on sitä kautta lähetetty verottajalle jo tuhansia.

Kommentit (0)

Vastauksesi