Karjalanpaistin naudan ja sian suhde (%), reseptiikka

Karjalanpaistin naudan ja sian suhde (%), reseptiikka

Onko karjalanpaistille ollut perinteisesti jokin naudan- ja sianlihan suhde, kuten 1 : 1 tai muuta, kun nykyisin myydään Suomessa esimerkiksi sianliha 60 %, naudanliha 40 %? Vai vaikuttaako siihen lihojen rasva-% tai joku muu syy mikä niiden suhde myyntipakkauksissa olisi. Ei jos kauppias pilkkoisi lihaa palvelutiskillä valituista lihapaloista.

Vastaus

Nimitys karjalanpaisti tuli käyttöön pääasiassa sotien jälkeen. Alkuun tätä useista aineksista koostettua liharuokaa nimitettiin Karjalassa useilla tavoilla (pottiliha, ruukkupaisti, uunipaisti). Nimitys vaihteli myös alueittain. Karjalanpaistin ainemäärät voivat vaihdella. Olennaista on kuitenkin, että käytetään kahta tai kolmea lihalaatua, nautaa, sikaa ja lammasta.

Mitään ehdotonta suhdetta lihoilla ei siis ole. Aikoinaan ruoka saatettiin valmistaa vähän senkin mukaan, mitä lihaa oli saatavilla. Karjalainen keittokirja antaa seuraavan suhteen: 1/2 kiloa sianlihaa, 1/2 kiloa naudanlihaa ja 1/2 kiloa lammasta, huomautuksella: "Lihaerien suhde voi vaihdella. Jos lammasta ei ole, voi käyttää pelkkää nautaa ja sikaa." Valkjärveläinen tapa oli 1 kg naudanlihaa, 1/2 kg sianlihaa, 1/2 kg lampaanlihaa. Talvella ei jokaisessa taloudessa ollut kaikkia kolmea lihalaatua. Kirja esittelee pari muutakin versiota.

Viipurin mummon keittokirjan reseptiin kuuluu 400g sianlihaa, 400g naudanlihaa ja 400g lampaanlihaa. Jaakko Kolmosen kirjassa Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat, todetaan: "Nykyään tämä ruoka tehdään liian hienosta lihasta. Sanonnan mukaan luuton karjalanpaistiliha on kuin varreton kauha. Kunnon karjalanpaistissa pitää olla etupäässä sianlihaa, jossa on mukana luita, rustoja ja sidekudosta." Kirjan ohje on Soanlahdelta ja sisältää yhtä paljon sian- naudan- ja lampaanlihaa. 

Karjalanpaistia kotona valmistettaessa voi suhteita varmaankin muokata makunsa mukaan. Mitään ihan orjallisesti noudatettavaa ohjetta kun ei tunnu olevan.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi