Kansojen Historiasta.

Kansojen Historiasta.

Historiahan nyt on aina kirjoitettu jonkinväristen lasien läpi, ja kulloisenkin ajattelutavan mukaisesti. Tutkimuskin tuo aina uutta tietoa, mutta jos nyt alan lukea Grimbergin Kansojen Historiaa (kun sain hyllyyn hienon -29 painoksen), niin saanko täysin kieron käsityksen maailman historiasta? Onko noiden läpilukemisesta siis mitään tiedonsaamishyötyä vai ainoastaan "näin ajateltiin sata vuotta sitten" oppi?

Vastaus

Ruotsalaisen historioitsijan Carl Grimbergin (1875-1941) maailmanhistorian ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1926. Sarjan kuusi ensimmäistä osaa hän kirjoitti yksin, osat 7-10 yhdessä Ragnar Svanströmin kanssa. Suomessa Kansojen historia on julkaistu 24-osaisena versiona ja uusia painoksia on suositusta kirjasarjasta aikojen kuluessa teetetty. 

Agricolaverkko.fi -keskusteluissa on pari vuotta sitten pohdiskeltu Kansojen historian luotettavuutta ja ajanmukaisuutta. Onhan alkuperäinen teksti kirjoitettu kauan sitten. Eräs kommentoija toteaa näin: 

"Kansojen historian hyvänä puolena on se, että se on kirjoitettu elävästi, joten lukeminen on mielenkiintoista, ja monille se on toiminut sytykkeenä laajemmalle kiinnostukselle historiaan. Esitystavasta johtuen teksti on kuitenkin pikemminkin historiallista tarinaa kuin tieteellistä tutkimusta. Historia ei ole eksakti tiede, joten periaatteessa kaikki tutkimukset ovat enemmän tai vähemmän tulkinnanvaraisia. Ei siis ole mahdollista kirjoittaa teosta, jossa käsiteltäisiin maailman historia juuri niin kuin se on tapahtunut, vaan jokainen aikakausi tulkitsee historiaa omalla tavallaan. Toki perusfaktat pysyvät samoina (esim. milloin joku taistelu käytiin, koska jokin hallitsija oli vallassa), mutta niihinkin saattaa tulla muutoksia vaikkapa uusien arkeologisten löytöjen myötä. Tulkintaa sen sijaan on se, mitkä syyt johtivat johonkin tapahtumaan tai miksi kehitys eteni niin kuin se eteni, mitkä olivat hallitsijan motiivit jne... Näistä löytyy sitten lukuisia painotuksia tutkijasta riippuen."

Sama kirjoittaja epäilee kirjasarjan tarkistettujen ja ajanmukaistettujen painosten olevan käytännössä vain hienokseltaan muokattuja ja korjausten painottuvan lähinnä kieliasuun ja joihinkin yksityiskohtiin. "Nykyisiä tieteellisiä kriteerejä Grimbergin Kansojen historia ei sinänsä täytä, eikä yliopistoissa katsottaisi hyvällä, jos historian opiskelija viittaisi siihen opinnäytetyössään (ellei sitten tutkimus käsittele historiankirjoituksen historiaa)."

Kansojen historia on kuulunut yleisten kirjastojen perusvarustukseen vuosikymmeniä. Lukijamme voisivat mielellään esittää oman näkemyksensä Grimbergin historiankirjoituksesta.

Kommentit (0)

Vastauksesi