Kansanvallanpäivän liputus?

Kansanvallanpäivän liputus?

Missäpäin Suomea liputetaan 17.7.2018 Kansanvallanpäivän kunniaksi? Onko jonkinlaisia suurempia liputusjuhlia tulossa 100 v. Suomen Kansanvallan nousun kunniaksi 17.7.2019 ? Lähde Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuoden_1919_hallitusmuoto Kuva Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_lippu#/media/File:Suomen_lippu_valo...

Kuvat: 
Vastaus

2.7.1992 Helsingin Sanomissa julkaistiin STT:n uutinen uudesta juhlapäivästä. "Suomessa vietetään tänä vuonna uutta juhlapäivää. Heinäkuun 17. päivä on virallisesti julistettu kansanvallanpäiväksi, jolla juhlistetaan Suomen hallitusmuodon vahvistamista vuonna 1919. Ensimmäistä kansanvallanpäivää vietetään Suomi 75 vuotta -juhlinnan kunniaksi. Päivä on yleinen liputuspäivä ja siitä toivotaan iloista kaikkien ihmisten karnevaalia, joka vakiintuisi suomalaiseen juhlaperinteeseen."

Kansanvallanpäivän pääjuhlaa vietettiin tuolloin Savonlinnassa. Jo seuraavana vuonna kansanvallan päivä kuitattiin lehdessä vain lyhyesti. Pienimuotoinen juhla järjestettiin Vammalassa. "Liputtaa saa, ken haluaa", todettiin Hesarin uutisessa. Seuraavina vuosina juhlapäivä hiipui entisestään. 1997 jaksettiin vielä Vammalassa ja Mouhijärvellä muistaa kansanvallan päivää, mutta muualla Suomessa ei juuri reagoitu. Kalevi Sorsan aikoinaan ideoima juhlapäivä ei vain oikein löytänyt paikkaansa. Valtioneuvosto ei vuoden 1992 jälkeen vahvistanut kansanvallanpäivää viralliseksi juhlapäiväksi eikä se ole virallinen liputuspäivä. Vuoden 1994 almanakassa kansanvallan päivä mainittiin, mutta sen jälkeen se katosi sieltäkin.

Entisen Vammalan kaupungin seudulla eli nykyisessä Sastamalassa kansanvallan päivän juhlinta näyttäisi muodostuneen perinteeksi. Mahdollisesti siellä päin saatetaan liputtaa, mutta muualla Suomessa lähes unohtunut päivä tuskin kokee mitään paluuta.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi