Kansalaissodassa valkoisella puolella taisteli (yli)luutnanttina muuan von...

Kansalaissodassa valkoisella puolella taisteli (yli)luutnanttina muuan von...

Kansalaissodassa valkoisella puolella taisteli (yli)luutnanttina muuan von Zedwitz(?), joka sittemmin osoittautui valeupseeriksi. Kuka hän oikeasti oli ja mitä hänelle Suomen kokemusten jälkeen tapahtui?
Aiheesta on kirjoittanut ainakin Hesarin kuukausiliitteen Ilkka Malmberg, mutta hänen artikkelinsa on minulta hävinnyt ja en enää kysymääni asiaa muista.

Vastaus

Von Zedtwitzistä löytyi maininta Helsingin Sanomista 15.3.1998:

"Lusin sankareita oli itävaltalainen yliluutnantti von Zedtwitz, joka maailmansodan itärintamalla oli jäänyt venäläisten sotavangiksi. Suomen sisällissodan puhjetessa hän oli kotimatkalla ja jäi valkoisten riveihin.

Von Zedtwitzillä oli kova maine valkoisten joukoissa. Savon rintamalla hän tuntui olevan aina paikalla, kun jotain tapahtui. Hänet tunnettiin rämäpäisenä konekivääriosaston johtajana ja naistenmiehenä. Von Zedtwitz ehdittiin ylentää kapteeniksi, ennen kuin paljastui että hän oli todellisuudessa itävaltalainen korpraali Karl Müller."

Tässä Hesarin artikkelissa "Ruuhkaa Lusissa" Matti Kinnunen mainitsee lähteiksi:

Suomen vapaussota 1918. Kartasto ja tutkimusopas. Toim. Juhana Aunesluoma ja Martti Häikiö. WSOY 1995.
Itsenäistymisen vuodet 1917 - 1920. 2. Taistelu vallasta. Painatuskeskus 1993.
Punaisen Suomen historia 1918. Punakaartin sota 1 - 2. Painatuskeskus 1981.

Ainakin tuossa ensimmäisessä teoksessa kerrotaan seikkaperäisesti "von Zedtwitzin" aloitteellisista sotaoperaatioista. Ilkka Malmbergin artikkelia ei ikävä kyllä löytynyt.

Paikallislehdessä Yhteissanomat on myös kerrottu hänestä:

Asikainen, Ilkka: Valeyliluutnantti Savitaipaleen rintamalla (Yliluutnatti Karl von Zedtwitz zu Hackenbachin vaiheet vuonna 1918 Savitaipaleella ja Taipalsaarella).
Yhteissanomat : Lemin, Savitaipaleen, Suomenniemen ja Taipalsaaren puolueeton paikallislehti. - Savitaipale : Yhteissanomat. - ISSN 0782-601X. - 20.3.1998, n:o 21, s. 7

Miehen myöhemmistä vaiheista löytyi vain tämä tieto:
"Han sårades i kriget och lämnade vårt land efter krigets slut"
http://www.loffe.net/content/view/743/62/

Kommentit (0)

Vastauksesi