Kansalaisoikeudet ja häiritsevä musiikki eli melusaaste?

Kansalaisoikeudet ja häiritsevä musiikki eli melusaaste?

Kansalaisoikeudet ja häiritsevä musiikki eli melusaaste? Millaiset ovat minun oikeuteni häiriöttömään oleiluun eri tiloissa (1-12)? 1. Mitä tapahtuu jos vaadin bussikuskia sulkemaan radion. (tuli radiosta mitä tahansa?) 2. Mitä tapahtuu jos työpaikalla vaadin sulkemaan radion? (Mitä voin tehdä jos pyyntööni ei suostuta tai työsuhteeni lopetetaan sen takia?) 3.Onko minun tosiaan pakko kuunnella Erottajan päättärillä siellä olevan terassin häiritseväksi kokemaani musiikkia. Joutuvatko he lopettamaan musiikin pyynnöstäni? 4. Voinko vaatia koulutiloissa opettajaa sulkemaan musiikin vaikka se ei ketään muuta häiritsisi? (muut opiskelijat kun taas nauttivat ja pystyvät mukamas paremmin keskittymään koulutyöhön musiikin soidessa. Saako minua sen takia syrjiä?) 5. Voinko pyytää ruokakauppassa tai missä vaan kaupassa heitä pistämään musiikin pois päältä ja miten siihen suhtaudutaan? 6. Voinko pyytää pankissa tai Verotoimistossa heitä pistämään musiikin pois päältä ja miten siihen suhtaudutaan? 7. Voinko pyytää että jäätelöauto ei enään koskaan soittaisi ärsyttävää rinkutusta alueellamme ja miten siihen suhtaudutaan? 8. Miten saisin epävireiset ja kolkosti kolisevat kirkonkellojen nauhalta tulevan paukutuksen hiljenemään alueeltamme? 9. Saako häiritseviän lintujen äänet jotenkin vaimennettua? Miten lintuja saa eliminoida pois? 10. Kuinka paljon naapurista saa tulla melua ennenkuin taloyhtiö joutuu kustantamaan minulle äänieristetyt seinät? 11. Kuinka paljon ulkoa ikkunan kautta saa tulla melusaastetta ennenkuin taloyhtiö joutuu kustantamaan minulle paremmin ääntä eristävät ikkunat? 12. Miksi minun pitää kärsiä valtion eri toimistoihin soitettaessani erillaisia jonotusmusiikkia, sen sijaan että minulla olisi mahdollisuus jonottaa ilman pakollista jonotusmusiikkia tai valitusvirttä (Kiitos että jaksat vielä odottaa). Mitä voin asialle tehdä?

2 vastausta

Kysy.fi.lomakkeessa toivotaan, että kysyjät lähettäisivät yhden kysymyksen kerrallaan. Tällöin vastaaminen olisi nopeampaa ja vastaukset olisi helpompi asiasanoittaa, jolloin ne löytyisivät helpommin  haettaessa. Siten vastaan vain ensimmäisiin kysymyksiisi. Muihin voit palata myöhemmin, jos asia on vielä ajankohtainen. Mutta siis, kysymys kerrallaan.

1, Bussiliikenteen periaatteisiin kuuluu, että kuljettajan on suljettava radio, jos yksikin matkustaja sitä pyytää.
2. Työpaikalla tilanne ei ole yhtä yksiselitteinen kuin bussissa. Työsuojelulaki vaatii, että työntekijöitä tulee suojella melulta eikä työpaikan melu saa kohota 80 desibelin yläpuolelle (pitempiaikaisesti). Laki ei kuitenkaan takaa, että työpaikalla voisi nauttia täydellisestä hiljaisuudesta. Meistä useimmat joutuvat sopeutumaan työpaikan erilaisiin ääniin. Ihan aluksi ehkä kannattaa pidättäytyä vaatimasta ja aloittaa keskustelu työtoverien ja tarvittaessa myös esimiehen kanssa. Jos työtovereillesi selviää, kuinka paljon kärsit melusta, he ehkä ainakin hiljentävät radiota. Mahdollisesti sinulle voisi järjestyä myös hiljaisempi työtila. Mikäli tehtävät sen muuten sallivat, voisit käyttää osan työajastasi kuulokkeita.  Koska työpaikat ja työtehtävät ovat erilaisia, tarkkoja ohjeita työpaikan tilanteeseen on mahdotonta antaa. Mikäli ongelmia tulee, kannattaa varmaankin ottaa yhteyttä työpaikan työsuojeluvaltuutettuun. Irtisanomiseen pelkkä radiosta keskustelu ei varmaankaan johda. EI ole mitään syytä irtisanoa työntekijää, joka nostaa esiin työtä hankaloittavia asioita. 

3. Jos haluat valittaa esimerkiksi terassien melusta, voit ottaa yhteyttä Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen (ymk@hel.fi).

Kauppojen yms. radiosta asiakas voi valittaa. Useimmat liikkeet ja yritykset tarjoavat monenlaisia kanavia palautteiden keräämiseen. Kauppiaalla yms. ei tietysti ole velvollisuutta ottaa asiakaspalautteita huomioon toiminnassaan. Mutta voit tietenkin käyttää kuluttajana valtaasi ja asioida vain niissä kaupoissa, joissa radio ei soi. Samoin voit  palvelupuhelimista siirtyä käyttämään verkkopalveluita, jolloin voit hoitaa asiasi omassa rauhassasi. 

Kommentit (0)
26.06.201510:19
28043
23

Melusaasteista lähes kirjoittajan lailla kärsivänä olen kokeillut useita eri juttuja. Kuulovammani vuoksi koen häiritsevänä ja keskittymistä haittaavana sellaiset äänet, joista toiset pitävät, kuten hevirockin yms. Vaikeimmiksi olen havainnut mm. julkisissa liikennevälineissä liikkuvien ihmisten musiikkilaitteiden melut. Ystävällisesti huomauttaessani olen saanut silmilleni kauempana istuvan kanssamatkustajan, joka on ilmoittanut, että minulla ei ole mitään asiaa puuttua siihen, [miten paljon äänekäs jumputus vuotaa vieressä istuvan matkustajan päähän tungetuista napeista tai kuulokkeista].

Radiokuuntelua harrastavat kollegat sain käyttämään kuulokkeita - miksi minun pitäisi käyttää kuulokkeita, kun melun lähde voi tehdä niin ja pitää metelinsä itsellään? Arvelen, että suurimmat hankaluudet tulevat sellaisilla työpaikoilla, missä musiikki on olennainen osa toimintaa tai viihdyttää yksitoikkoista työtä tekeviä työntekijöitä. Oma alani on onneksi hiljaisuutta suosiva, joten en joutunut tukkanuottasille vaikkapa silittäjien tai pakkaajien kanssa. Siitä huolimatta huomasin, että toivomukseni oli yrityksen johdon mielestä lähes loukkaava, koska musiikkiväki oli hänen suosikkejaan ja minä en. Ehdotan siis kainosti kysyjää etenemään asiassaan rauhanomaisesti, vaikka ymmärränkin kirjastovastaajan pointit. Työpaikan ollessa tilapäisesti rakennustyömaana istuin kiltisti kuulosuojaimet päässä, mikä kieltämättä vaikeutti puhelintoimintaa.

Valittaessani liikkeille asiakastiloissa soivan musiikin volyymistä tai odotusmusiikista puhelimessa olen ilmoittanut ystävällisesti mutta lujasti, että lakkaan käyttämästä em. yrityksen palveluja, ellei tilanne parane. Lähes kaikissa volyymia on laskettu, vaikkakaan melu ei ole poistunut - mitä en kyllä ole vaatinutkaan. Valikoimalla käyntipaikkoja olen pystynyt vähentämään melusta kärsimistä - tällä hetkellä pahempi on hajut, onhan esim. Sokos-tavaratalojen alakerta perinteisesti pakkeli- ja parfyymiosasto, jonka löyhkät eivät vain leviä avoimien tilojen kautta jopa ylimpään kerrokseen (Tampere) vaan myös tarttuvat omiin vaatteisiini.

Odotusmusiikin välttämiseksi pyrin hoitamaan asioita sähköpostitse tai yritysten kysely-vastauslomakkeiden kautta, mikäli mahdollista. Tätähän on tietysti kysyjäkin jo kokeillut. Ainahan se ei onnistu, mutta toisinaan kyllä, mikä myös merkitsee sitä, että saan kirjallisen vastauksen, johon voin tarvittaessa vedota.

Valitettavasti monet äänekkäimmistä lintulajeista on rauhoitettu. Entisessä kotikaupungissani lokkien kirkuna kotini lähellä häiritsi monien nukkumista, ja jopa sisämaasta tullut vieraani roikkui unettoman yön jälkeen kahvipöydässä naama harmaana. Asiasta puhuttiin taloyhtiön kokouksessakin, tuloksetta. Otin yhteyttä paikalliseen ympäristönsuojelu- ja ympäristöterveysvirastoon, josta kanssani tarjoutui haastelemaan kunnan eläinlääkäri/hygieenikko. Muutin kuitenkin pois - muista syistä - ennen kuin tapaaminen pystyttiin järjestämään, joten en tiedä, miten asia olisi järjestynyt. Kannattaa kokeilla.

Kirkonkellot eivät minua häirinneet, joten en tehnyt asialle mitään, vaikka asuin 300 m päässä kahdesta kirkosta. Tiedän kyllä tapauksia, joissa pyhäkön lähellä asuvat ovat valittaneet seurakunnille asiasta, jonka jälkeen asiassa on tehty kellonsoittoa vähentäviä ratkaisuja. Ruotsissa tiedän seutuja, joissa asujamisto on valittanut muessinista, mitä en ole kuullut kenenkään Suomessa tehneen. 

Naapurien osalta jatkuva äänekäs öinen toiminnallisuus on jossain määrin karsittavissa, olipa se pianonsoittoa, juhlimista tai muuta. Tässä kuitenkin on erotettava ns. normaaliin elämiseen liittyvät äänet varsinaisesta metelöinnistä. On taloja, kuten entiseni, jossa on rakennevikoja joko rungossa tai seinissä, riippuen virheellisestä rakentamisesta tai puutteellisesta äänieristyksestä. Omassani ei äänen kantautumista voitu poistaa, vaikka kaikki asukkaat kärsivät siitä, koska se oli sodanjälkeisestä rakentamisesta johtuva tilanne. Muutin mieluummin pois kuin yritin rakennuttaa olohuoneestani kelluvin laipioin varustettua eriötä. Muuttamista vauhditti tieto siitä, että muuan talon asukkaista aikoi muuttaa ylimääräisen makuuhuoneensa kotikatsomoksi. Mikäli omistat asuntosi, joudut valitettavasti varautumaan siihen, että mahdolliset eristeiden asentamiset kaatuvat omaan niskaasi kaikkine nykyaikaisine valvontamaksuineen - kallista! Vuokra-asunnossa arvelen muuttamisen olevan vieläkin toimivampi ratkaisu. Eri asia on sitten, mistä löytää hiljainen koti. Vanhoissa kerrostaloissa on omat ongelmansa, ja ne ovat osin erilaisia kuin elementtitaloissa. Mikäli yhtiössä tehdään vaikkapa julkisivuremontti, jossa seiniin lisätään lämpöeristeitä, se usein osittain helpottaa ulkoa tulevan melun osalta, samoin kaksilasisten akkunoiden vaihtaminen kolmilasisiksi. Nämä remontit kuten mahdolliset putkitöiden yhteydessä tehtävät pesutilojen kokokaakeloinnit vähentävät melua, ja joskus on mahdollista jonkun taloyhtiön remontin aikana pyytää omaan asuntoon jotain ylimääräistä, vaikka se sitten maksaakin ekstraa.

Oletan, että kysyjä on asiaansa hoitaessaan saanut useita ystävällisiä kehotuksia muuttaa erämaahan, missä urbaanit äänet eivät ole haitaksi - niin minäkin. Asunnon valikoimisella olen pystynyt hiukan auttamaan asiaa - niin kauan kuin nykyiset iäkkäät naapurini pysyvät naapureinani. Melu- kuten muissakin asioissa joukkovoimasta on apua. Jos löydät muita samasta asiasta kärsiviä, esim. naapureita jotka valittavat tietystä melusta, tehkää lista, milloin ja mistä tuleva, mikä melu häiritsee, kellonajat yms, ja toimittakaa lista isännöitsijälle ja taloyhtiön puheenjohtajalle. Näillä on velvollisuus tehdä asialle jotain. 

Olennaisena osana meluntorjuntaa pidän myös hiljaisuudesta kiittämisen. Käytyäni jossain, missä ei räikynää ole, kiitän yritystä siitä. Arvelen näin tekeväni ennaltaehkäisevää työtä, ja kiittäminen on muutenkin tehokas keino eri tilanteiden hallitsemisessa.

Kommentit (2)
Kiitos erinomaisesta ideasta: hiljaisuudesta kiittämistä. Otan tämän käyttöön. Aie... Kiitos erinomaisesta ideasta: hiljaisuudesta kiittämistä. Otan tämän käyttöön. Aiemmin olen harrastanut kielteistä tapaa eli kertonut pysyväni poissa kaupoista ja ravintoloista, joissa on taustameluna jatkuva renkutus tai paikallisradio. Meitä hiljaisuuden kunnioittajia on varmaankin niin monia, että voisimme koota jonkinlaisen painostus- ja tiedottamisryhmän. Meidän joukossamme on muuten varsin paljon ammattimuusikoita ja aktiivisia musiikin harrastajia. Suttuinen taustalla kuuluva jumputus ja kirskunta ei ole musiikkia. Yhdistys nimeltä Hiljaisuuden ystävät on olemassa, mutta se on linjannut itsensä kristillis-uskonnolliseksi ja siksi en kuulu sen kohderyhmään, vaikka jaankin merkittävän osan yhdistyksen tavoitteista.
26.6.2015 13:24 Reijo Jaakkola 9583
Hieno ajatus, Reijo! Miten aloittaa hiljaisuuden kunnioittamisryhmä?
26.6.2015 22:21 Lahja Kotka 28043

Vastauksesi