Kännykän laturinjohdossa siinä päässä joka työnnetään kännykkään, on monissa malleissa muotoiltu pistoke niin, että se menee vain yksin päin puhelimeen. Miksi?

Kännykän laturinjohdossa siinä päässä joka työnnetään kännykkään, on monissa malleissa muotoiltu pistoke niin, että se menee vain yksin päin puhelimeen. Miksi?

Eikö se olisi samantekevää miten päin sen latausjohdon kännykkään laittaa kun kumminkin laturin muuntajan voi laittaa pistorasiaan kummin päin hyvänsä?

Vastaus
22.02.201716:42
78112
54

"Vuonna miekka ja kilpi" latausjohdot olivat pyöreitä ja ne saattoi laittaa kännykkään miten päin tahansa. Sitten tuli tarve siirtää muutakin kuin sähköä (yleensä dataa tietokoneesta) ja dataliittimeksi valittiin litteä mini-USB. Siirtymävaiheessa pyöreä latauspistoke saattoi olla vielä erikseen, mutta myöhemmin latauskin hoidettiin tilan- ja rahansäästön vuoksi mini-USB:n kautta. Mini-USB-liitin ei ole symmetrinen, vaan esimerkiksi toisessa laidassa (pin 1) on +5V ja toisessa laidassa (pin 5) on maa, 0V. Vaikka laturin voi laittaa pistorasiaan kummin päin vain, laturi tekee 230V vaihtosähköstä kännykälle +5V ja maa, eikä niitä voi laittaa miten päin huvittaa vaan laturista tuleva +5V on laitettava kännykän liittimeen +5V (ja vastaavasti maa maahan). Siksi mini-USB liitin on muotoiltu niin, että sen voi laittaa paikoilleen vain yhdessä asennossa (käytännön kokemusten mukaan aina ensin yritetään siinä väärässä asennossa...). Viimevuosina valmistajiakin on tämä epäkäytännöllisyys alkanut häiritä ja kehitettiin symmetrinen USB Type-C ja omenamaailmassa symmetrinen Lightning-liitin. Ne voi siis laittaa miten päin vain ja pikkuhiljaa ne yleistyvät uusissa puhelimissa.

Kommentit (0)

Vastauksesi