Kannattaako auto ostaa tai liicata, kun ottaa huomioon kaikki käyttökulut vuosien aikana?

Kannattaako auto ostaa tai liicata, kun ottaa huomioon kaikki käyttökulut vuosien aikana?

Vastaus

Kysymykseesi on mahdotonta antaa yksiselitteistä vastausta, ainakaan jos auton käyttö on ympärivuotista. Jos autoa tarvitsee vain lyhytaikaisesti, vuokraus on varmasti halvempi vaihtoehto. Leasingautoilun kulut ovat myös paremmin ennakoitavissa. Sopimuksen solmimisen jälkeen autoilun hintaa muuttavat käytännössä vain polttoaineen hinnan ja pysäköintikulujen vaihtelu. Oman auton omistajalle voi sen sijaan tulla paljonkin yllättäviä autokuluja, esimerkiksi huoltokuluja.

Auton käyttökuluja voi laskea monella tavalla. Kulut voi laskea kuukausittain tai kilometreittäin. On myös makuasia, mitkä kaikki kulut lasketaan mukaan. Esimerkiksi oman auton hankintakuluihin vaikuttaa rahoitus. Jos auto ostetaan lainalla tai velaksi, korot vaikuttavat ajamisen hintaan. Auton koko, ikä, käyttö ja ajajan asuinpaikka vaikuttavat myös laskelmaan. Hintojen vertailu on hankalaa myös siksi, että leasingsopimuksista täytyy usein pyytää tarjoukset, hinnat eivät yleensä ole julkisesti esillä. Sopimusehdot myös vaihtelevat. Useimmiten leasinghintoihin sisältyvät vakuutukset, mutta näin ei välttämättä ole aina. Vuokrasopimukset ovat yleensä sitä edullisempia mitä pitempiaikaisia ne ovat. Pitkän sopimuksen katkaisemisesta voi sitten vastaavasti tulla lisähintaa.

Autoliitto ja Trafi tarjoavat sivuillaan laskureita, joilla voi laskea auton hankinta- ja käyttökuluja. Voit vertailla autoilun kiinteitä kuluja autoliikkeiden leasingmaksuihin ja arvioida näin edullisinta autoilutapaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi